Lizing

Registrovana POLJOPRIVREDNA GAZDINSTVA do novca za zelenu tehnologiju preko Unikredit Lizinga

Lokalnim biznisima u Srbiji, preko Unikredit Lizinga na raspolaganju je 20 miliona evra, a investiranjem u zelene tehnologije smanjiće potrošnju energije i negativan uticaj na životnu sredinu. Registrovana poljoprivredna gazdinstva, preduzetnici, mala i srednja privatnapreduzeća, mogu da konkurišu za ovaj novac.

Lizing linija namenjena je privatnim pravnim subjektima iz sektora poljoprivrede, proizvodnje, uslužne delatnosti, građevinarstva, trgovine i transporta. Putem lizinga preduzeća će moći da investiraju i u fotonaponske solarne elektrane za proizvodnju električne energije.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Fond za zelenu klimu (GCF) i Vlada Luksemburga podržavaju mala i srednja preduzeća u Srbiji. Finansiranje u iznosu od 20 miliona evra dostupno je kroz kreditnu liniju plasiranu preko Unikredit Lizing Srbija za investicije u klimatske i projekte zelene ekonomije. 

GEFF Srbija lizing je finansijska linija EBRD-a u ukupnom iznosu do 40 miliona evra, koja pomaže malim i srednjim privatnim preduzećima u Srbiji, uključujući preduzetnike i registrovana poljoprivredna gazdinstva, da unaprede svoje poslovanje kroz primenu visokoefikasnih, održivih i zelenih rešenja u poslovanju.

Investicije u energetsku efikasnost, kao i efikasno upravljanje vodom, zemljištem i prirodnim resursima, kao i investicije u primenu obnovljivih izvora energije, podstiču profitabilnost i konkurentnost preduzeća i smanjuju negativan efekat poslovanja na životnu sredinu, globalno zagrevanje i klimatske promene, navodi se u saopštenju.  

Osim finansijske komponente, kroz GEFF Srbija lizing liniju obezbeđena je i tehnička podrška u vidu onlajn baze podataka koja se zove Tehnološki selektor. Baza sadrži spisak i karakteristike visokoefikasne, prethodno procenjene i odobrene opreme za finansiranje u okviru kreditne linije. 

Ana Milić, predsednica Izvršnog odbora Unikredit Lizing Srbija, ukazala je na svest o važnosti zelene ekonomije.

„Finansiranja koja ćemo ponudimo našim klijentima, ne samo da će im pomoći da svoje poslovanje učine održivijim na duže staze, već će omogućiti zdraviju budućnost za nas i naredne generacije“, istakla je Ana Milić. 

GEFF Srbija lizing linija deo je globalnog GEFF programa EBRD-a vrednog preko četiri milijarde evra koji obezbeđuje finansijska sredstva za biznis sektor i građane koji žele da investiraju u zelene tehnologije. EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji. Banka je do sada investirala preko šest milijardi evra u 267 projekata u Srbiji, sa fokusom na razvoj privatnog sektora i tranziciju ka održivoj i zelenoj ekonomiji.

Teme