Info Obnovljivi izvori energije

Od 18. jula ONLAJN prijave za EKO TAKSU

pixabay
Foto: Pixabay

Od subote 18. jula na portalu Lokalne poreske administracije (lpa.gov.rs)biće omogućeno elektronsko podnošenje prijava za naknadu za zaštitu i unapređivanje životne sredine.

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije, saopštila je da će od 18. jula na portalu Lokalne poreske administracije biti omogućeno elektronsko podnošenje prijava sa podacima od značaja za utvrđivanje naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine (EKO taksa) na Obrascu 1 za 2020. godinu.

Obaveštavaju se obveznici naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine – preduzetnici i pravna lica koji obavljaju određene aktivnosti koje utiču na životnu sredinu,  da 31. jula 2020. godine ističe rok za podnošenje prijave na Obrascu 1 za 2020. godinu, navodi se u saopštenju.

U prijavi je potrebno navesti period i godinu na koje se prijava odnosi (pošto podatak o periodu nije sastavni deo obrasca) i uneti tačan iznos godišnjeg prihoda iz prethodne godine (ne u hiljadama dinara).

U polje „jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji obavlja pretežnu delatnost“ unosi se ukupan broj jedinica lokalnih samouprava, odnosno gradskih opština u kojima obveznik naknade obavlja pretežnu delatnost.

Prijave za 2019. godinu, za period od 7. do 31. decembra, ne mogu se podnositi elektronski, piše na sajtu kancelarije.

Novina u vezi onlajn prijava odnosi se na primenu Uredbe o kriterijumima za određivanje aktivnosti koje utiču na životnu sredinu prema stepenu negativnog uticaja na životnu sredinu koji nastaje obavljanjem aktivnosti, iznosima naknada.

Teme