Naša priča Organska poljoprivreda

Ana Dolovac (26), „Dolovac Organic i tradicija“ iz Futoga: U ORGANSKOJ PROIZVODNJI napravili PREMIUM PROIZVOD

Ana Dolovac

AUTOR: Danijela Nišavić

Od malena je Ana Dolovac (26) iz Futoga znala da će se baviti poljoprivredom. Kada su njeni roditelji zasadili organski voćnjak, donela je i odluku da studira Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, smer organska poljoprivreda. Prošla je kroz brojne obuke i stekla sertifikate za sušenje voća. Njena istraživanja tokom izrade diplomskog rada doprinela su da unaprede proizvode porodične preduzetničke firme „Dolovac organic i tradicija“, koji su u međuvremenu dobili status premium proizvoda.

„Odluku da se bavim organskom poljoprivredom donela sam 2013. kada smo osnovali organski voćnjak. Za mene je sve to bilo potpuno očekivano, verovatno zato što sam često sa porodicom provodila vreme u prirodi, a deda me je vodio na salaš pre nego što sam prohodala. Moji preci su se oduvek bavili poljoprivredom, a želja mi je bila da nastavim tradiciju“, kaže u razgovoru za Plodnu zemlju Ana Dolovac.

Prvi zasadi aronije, kruške, jabuke, šljive i breskve

Rodile, grane savile : Stare sorte kruške su otpornije
Foto: Ana Dolovac

Porodično imanje Dolovac, čije je poreklo iz Čuruga, nalazi se nedaleko od Novog Sada, u srcu futoškog atara. Na površini od tri hektara zasnovan je organski zasad voća: kruške, jabuke, aronije, breskve, šljive… Prvi zasadi su bili aronije, a zatim su opedeljujući se za otporne sorte nastavili sa sadnjom krušaka, jabuka, šljiva i bresaka. Bavili su se i uzgojom i starih sorti ovsa, boba i pasulja. Imaju i bio-baštu u kojoj sa puno pažnje gaje povrće.

„Pretežno uzgajamo otporne sorte. Pažljivim odabirom sorti, primenom prirodnih preparata i preventivnih mera moguće je uzgojiti voće koje u svom sastavu nema sadržaja pesticida. Ranije smo se bavili i konvencionalnom proizvodnjom, ali smo napravili izbor i sada se bavimo isključivo organskom. Dalje širenje organske u odnosu na konvencionalnu proizvodnju ne planiramo. Naša proizvodnja zahteva veliku posvećenost i veoma je teško raditi na velikim površinama. Postoje finansijske i organizacione prepreke“, ukazuje Ana.

Na ovom poljoprivrednom gazdinstvu angažovana je cela porodica. Otac je programer, majka je po zanimanju učiteljica, a brat student hotelijerstva. U svim aktivnostima zajedno učestvuju, međusobno se dopunjuju i pomažu u radu. Počev od organizacije poslova, planiranju, setvi, sadnji, održavanju parcela, berbi, preradi, promociji i prodaji.

„Otac se bavio paralelno programiranjem i poljoprivredom, ali s obzirom na to da organska poljoprivreda zahteva posvećenost, on je napravio izbor. Znanje koje je imao značajno je doprinelo unapređenju naše proizvodnje, jer se oslanjamo na znanja starijih generacija ali i primenjujemo i nova dostignuća iz nauke. Svi članovi moje porodice su pohađali brojne obuke za obrazovanje poljoprivrednih proizvođača“, ističe Ana.

Vredna porodica Dolovac
Foto: Privatna arhiva

Za organsku proizvodnju glavni uslov kvalitetna zemlja i sertifikati

Da bi se obavljala organska proizvodnja potrebni su i odgovarajući sertifikati. Osim kvalitetne zemlje, dobre pozicije zemljišta zahteva i vođenje obimne i složene dokumentacije. Prepreka ima, a glavni je novac. I ne samo to. Ali, pronađu se načini da se izazovi reše. Problem nedostatka adekvatnih hladnjača za skladištenje prevazišli su tako što su hladnjaču napravili od sopstvenih sredstva kako bi izbegli zavisnost od hladnjičara, produžili rok trajanja i sprečili mešanje njihovih proizvoda sa drugim proizvodima. Od Erste banke, kako to slikovito Ana kaže su dobili vetar u leđa – obezbedili su im obrtna sredstva i omogućili pokretanje proizvodnje. Nakon takve podrške bili su spremni da plasiraju proizvode u najveće prodajne lance na teritoriji Srbije. Značajnu ulogu banka je imala i u promotivnim aktivnostima. 

„Prerada sirovina u organskoj proizvodnji je predstavljala je neophodan korak u daljem razvoju i podizanjem proizvodnje na viši stepen. U nameri da unapredim proizvodnju studirala sam na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, smer organska poljoprivreda, prošla kroz brojne obuke i stekla sertifikate za sušenje voća. Istraživanja tokom izrade diplomskog rada doprinela su da se unaprede proizvodi koji su u narednom periodu dobili status premium proizvoda“, naglašava Ana.

Od diplomskog rada do polica

Podršku su dobili i od nevladine organizacije ENEKE iz Niša, za realizaciju projekta “Matični sok od organskog voća” i “Voćna rolnica- zdrava poslastica”, koji su im obezbedili neophodnu opremu i mašine za rad. Tako je osnovana preduzetnička firma “Dolovac organic i tradicija” čija je osnovna delatnost prerada organskog voća: proizvodnja matičnih sokova, sušenje voća, proizvoda po tradicionalnim recepturama.

„Matični sok je proizveden od kvalitetnog organskog voća od celih plodova. Nakon branja, hladnim presovanjem i pasterizacijom, dobijamo visoko kvalitetni organski matični sok, bez dodataka vode, šećera i aditiva, koji se čuva u staklenoj ambalaži. Specifičnim postupkom proizvodnje bez dodavanja antioksidanata sačuvana je prirodna boja soka. Na taj način, boja, ukus i miris organskog matičnog voćnog soka svojstveni su voću od kojeg je i proizveden“.

Ovi sokovi se nalaze u ponudi dm Drogerija, zahvaljujući učešću u projektu Inkubator, a njihovi organski matični sokovi su bili odabrani kao premium proizvodi koji su se veoma brzo našli na policama dm prodajnih objekata širom Srbije. U ponudi su i organske sušene voćne rolnice raznih voćnih ukusa bez dodataka vode, šećera i aditiva. One su bile Anin diplomski rad.

Organska sušena voćna rolnica – tema diplomskog rada Ane Dolovac
Foto: Ana Dolovac

Proizvodnja sa puno ručnog rada

Proizvodnja sokova i pločica obavlja se u radionici za preradu voća u Futogu. Proizvodnja je skuplja i zahteva puno ručnog rada, ali su oni zadovoljni cenom.

Za Anu, plodna zemlja je prvi uslov za kvalitetnu poljoprivrednu proizvodnju. Na pitanje šta su planovi, naša sagovornica kaže da planira da održi kvalitet proizvodnje, da radi na širenju plasmana i promociji proizvoda. 

„Morate da volite ovaj posao, da volite prirodu, da naučite da je posmatrate, da se stalno edukujete i primenjujete kako nova saznanja tako i iskustva starijih generacija… Naoružajte se strpljenjem i rezultati će sigurno uroditi plodom“, zaključuje Ana Dolovac u razgovoru za Plodnu zemlju.

Teme