Agro Svet

SNAŠLI SE – KAKO su ITALIJANSKI POLJOPRIVREDNICI obavili berbu KOMORAČA

Ilustracija Foto: Pixabay

TEKST: EURONEWS

Italijanski poljoprivrednici suočavaju se sa nedostatkom sezonske radne snage. Pandemija izazvana COVID-19 primorala je da se snalaze, jer su se odjednom našli pred nezavidnom situacijom ili da obave berbu ili da pretrpe veliku štetu. Da bi sezonski radnici iz Maroka, koji su specijalizovani za berbu komorača došli do imanja, jedini način je bio da se poljoprivredni proizvođači iz Italije udruže i organizuju čarter letove privatnim avionima, objavio je Euronews.

Modesto Angelucci je vlasnik farme Ortomedia u plodnoj dolini Fucino u Abruzzu. U tom regionu se proizvode vredne kulture kao što su komorač i zelena salata. Nakon što je kriza COVID-19 zatvorila italijanske granice, mnogi poljoprivrednici su ostali odlučni da iznađu rešenje, makar morali i da plate kako bi legalno vratili sezonske radnike. U suprotnom bi rizikovali i imali smanjeni prinos čime bi se suočiti se sa finansijskim posledicama.

Ovi radnici iz Maroka su sezonci i jedini su koji to mogu da urade, jer su specijalizovani. Za njih je farma Ortomedia organizovala tokom godina berbe, brojne obuke, za obavljanje tih poslova.

Radnici obično odlaze u svoja rodna mesta tokom zimskih meseci i vraćaju se nazad za sledeći ciklus u rano proleće. Tako je bilo već mnogo godina unazad, sve do ove, kad niko nije mogao ni da predvidi pandemiju. Nekoliko dana pre njihovog povratka u Italiju u martu, međunarodne granice su bile zatvorene. Italijanski poljoprivrednici su morali da iznađu rešenje – ili da ih vrate ili da se suoče sa bankrotom.

“Moja kompanija je platila oko 4.500 evra preko Udruženja poljoprivrednika (Confagricoltura), koja je sprovodila neophodne procedure, kako bi zakonito vratili naše radnike iz Maroka, i tako smo uspeli da ubremo naše proizvode“, objasnio je Modesto Angelucci, a preneo Euronews.

Teme