Banke

EBRD i BANKA INTEZA Za finansiranje PREDUZETNICA osam miliona evra

Banka Inteza

Preduzeća kojima upravljaju žene u Srbiji imaće pristup novoj kreditnoj liniji od osam miliona evra koju je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila Banci Inteza za finansiranje malih i srednjih preduzeća u zemlji kojima rukovode žene. 

Ovo je četvrta kreditna linija koju EBRD obezbeđuje za Intezu u okviru svog programa Žene u biznisu (Women in Business), koji su podržali donatorski fondovi iz Švedske i Luksemburga.

Kao vodeća banka u Srbiji, Banka Inteza je ključni promoter ekonomske inkluzije žena i do sada je plasirala oko 15 miliona evra kredita preduzećima kojima upravljaju žene. Nova kreditna linija će pomoći banci da zadovolji rastuću tražnju nakon krize izazvane korona virusom i dodatno poboljšati pristup finansiranju za preduzetnice. 

Suzana Hargitaj, regionalna direktorka EBRD-a za zapadni Balkan i šefica kancelarije u Srbiji, rekla je:

„Danas se ponovo udružujemo sa našim dugogodišnjim partnerom, Bankom Inteza Beograd, da podržimo preduzeća kojima rukovode žene u Srbiji. Ovo predstavlja važan korak napred u naporima da se podrži ekonomsko uključivanje žena u zemlji u periodu nakon krize izazvane korona virusom.”

Draginja Đurić, predsednik Izvršnog odbora Banka Inteza, izjavila je:

„Banka Inteza, u saradnji sa EBRD, nastavlja da jača ekonomski potencijal ženskog preduzetništva, prepoznajući njegov značaj za održivi razvoj domaće privrede. Kao prva banka koja je u Srbiji započela realizaciju EBRD programa Žene u biznisu, do sada smo podržali više od 1.500 inicijativa ženskog preduzetništva, pomažući preduzetnicama da unaprede poslovanje i ostvare svoje razvojne ambicije. U okolnostima u kojima se čitava svetska ekonomija suočava sa negativnim posledicama pandemije, osetljivi segmenti privrede posebno su izloženi udarima krize, zbog čega je neophodno da im i u ovom trenutku olakšamo pristup finansiranju, doprinoseći očuvanju radnih mesta i ukupnom privrednom oporavku naše zemlje.“

EBRD je vodeći institucionalni investitor Srbiji. Banka je do sada uložila više od šest milijardi evra u 267 projekata u zemlji, sa fokusom na razvoj privatnog sektora, unapređenje usluga javnog sektora i zelenu ekonomiju, navodi se u saopštenju Banke Inteza.

Teme