Ekologija Info

SVETSKA BANKA finansira zaštitu od poplava, upravljanje životnom sredinom i modernizaciju luka duž SAVE i DRINE

Foto: Pixabay

Novi program integrisanog razvoja koridora Save i Drine (SDIP) koji se realizuje uz podršku Svetske banke ima za cilj da ojača prekograničnu saradnju kroz upravljanje vodnim resursima, kao i da unapredi plovnost vodnog puta i zaštitu od poplave duž koridora Save i Drine. Izvršni odbor Svetske banke je na jučerašnjem sastanku odobrio Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Republici Srbiji finansijska sredstva u iznosu od 123,2 miliona evra (134 miliona dolara) za realizaciju prve faze programa.

Ovim programom koji obuhvata tri priobalne zemlje sliva Save i Drine, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru, kroz integrisani pristup finansiraće se aktivnosti usmerene na zaštitu od poplava, upravljanje životnom sredinom i modernizaciju luka duž koridora Save i Drine, radi povećanja njihove konektivnosti. Projekat će takođe doprineti jačanju prekogranične saradnje i privrednog rasta zemalja regiona koje su dodatno ugrožene usled pandemije COVID-19.

Korist za lokalne zajednice i privredne subjekte

„Sliv Save i Drine ima značajan neiskorišćeni potencijal koji je pokretač privrednog rasta, regionalne konektivnosti, otpornosti na rizike usled klimatskih promena, socijalne kohezije i novih radnih mesta. Ova prekogranična saradnja ima potencijal da obezbedi korist lokalnim zajednicama i privrednim subjektima koji se nalaze u području rečnih slivova, i stvori prilike koje će imati dalekosežan uticaj na privredu priobalnih zemalja”, izjavila je Linda Van Gelder, regionalna direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan.

Cilj programa je da ubrza regionalnu ekonomsku saradnju na Zapadnom Balkanu i ojača institucije i procedure za saradnju između priobalnih zemalja sliva Save i Drine. Programske mere za ublažavanje rizika od poplava će povećati zaštićenu površinu za 300.000 hektara i obezbediti zaštitu od poplava na nivou stogodišnjih velikih voda za približno 400.000 stanovnika. Projekat će takođe doprineti konektivnosti i plovnosti vodnog puta Save za preko 200 km i poboljšati prekograničnu saradnju u oblasti upravljanja vodama kroz razmenu znanja između sektora i priobalnih zemalja.

Za Srbiju 78,2 miliona evra

Program vredan približno 332 miliona dolara će se sprovoditi u narednih deset godina kroz dve uzastopne faze koje će se delimično preklapati. U okviru programa biće podržan dugoročni „klimatski pametan“ privredni rast i regionalna saradnja. Prva faza, koja je juče odobrena, uključuje Srbiju (78,2 miliona evra), Bosnu i Hercegovinu (30 miliona evra) i Crnu Goru (15 miliona evra za sliv Lima i Grnčara). U prvoj fazi programa, biće uključena Slovenija i Hrvatska kroz učešće u regionalnim studijama, regionalnom dijalogu, instrumenatima za izgradnju kapaciteta i drugim srodnim aktivnostima.

Teme