Voćarstvo i vinogradarstvo

Sorta ŠLJIVE „aženka“ tražena na tržištu Bliskog istoka, evo i koje USLOVE voćari bi morali da ispune da bi tamo izvozili

Foto: Pixabay

Potencijal srpskog tržišta šljive izuzetno veliki i da možemo biti konkurentni sa tom voćnom sortom na zahtevnom tržištu Bliskog istoka, ocenio je Marko Selaković, šef Kancelarije Privredne komore Srbije u Dubaiju, predstavljajući potencijale i perspektive izvoza srpske šljive na tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata, na onlajn manifestaciji „Dani šljive“ u Blacu. Više od 450 učesnika pratilo je izlaganje, a pored privrednih društava, preduzetnika i proizvođača šljive, učestvovali su i predstavnici Regionalne privredne komore Niš, Regionalne razvojne agencije Niš, Poljoprivredne stručne savetodavne službe Prokuplje, kao i predstavnici kompanija za proizvodnju i preradu voća.

„Srbija je među globalnim liderima u proizvodnji šljive, a vodeći regioni su Mačvanski, Kolubarski i Šumadijski okrug. U 2019. godini proizvedeno je 558.930 tona šljive. Čak 75 odsto šljive u Srbiji, u kojoj dominiraju stare autohtone sorte, koristi za rakiju. Sortiment šljive na našim prostorima je znatno drugačiji nego sortiment šljive na drugim područjima koja su orijentisana ka izvozu na Bliski istok,“ navodi Marko Selaković. 

Koji uslovi bi morali da se ispune

Kao prednosti izvoza šljive na tržište Bliskog istoka Selaković ističe bescarinski uvoz, simbolični PDV od pet odsto i mogućnost direktnog kontakta proizvođača sa distributerima koji umnogome olakšava proces trgovine. Domaći izvoznici moraju da obrate posebnu pažnju na GCC standard koji važi u svim zemljama Golfa. Za tržište Bliskog istoka Selaković predlaže uzgoj sorti kao što je recimo „aženka“ koja je vrlo popularna na tom tržištu.

Marko Selaković, šef kancelarije Privredne komore Srbije u Dubaiju

Za saradnju sa Bliskim istokom navodi kao preduslove visok kvalitet proizvoda, dobro pakovanje, preciznost u dogovorima o količini i poštovanje rokova.

„Pošto govorimo o premijum tržištu, proizvod mora da bude izuzetnog kvaliteta, izgleda, dizajna“, ukazao je Selaković.

„Proizvođači moraju da budu udruženi da imaju što ukrupnjeniji zasad, što ukrupnjeniju proizvodnju ako hoćemo da uspešno plasiramo robu i  ozbiljne količine na tržište Bliskog istoka“, dodao je, pozivajući domaće proizvođače da se za podršku obrate Kancelariji Privredne komore Srbije u Emiratima, koja je na raspolaganju i za podršku u pokretanju biznisa, povezivanju sa distributerima, pružanju informacija koje se tiču tržišta.   

Teme