Agro Svet

GUBITAK 1,7 milijardi evra zbog COVID-19 FRANCUSKI proizvođači postigli dogovor da spasu ŠAMPANJAC

Foto: Pixabay

TEKST: www.euronews.com

Proizvođači šampanjca procenjuju da će kriza COVID-19 prouzrokovati gubitak u prodaji od oko 100 miliona flaša. U nadi da će zaustaviti dalju štetu ovoj industriji, pogođenoj krizom, vinogradari i proizvođači šampanjca postigli su sporazum bez presedana o ograničavanju količine grožđa koju će koristiti ove godine za proizvodnju popularnog napitka, navodi Euronews.


Kako je promet pao za trećinu, proizvođači u francuskom istočnom regionu Šampanj, sedištu globalne industrije, procenili su svoj gubitak na 1,7 milijardi evra (2 milijarde dolara) prodaje za 2020. godinu. Vinogradari koji grožđem snabdevaju 80 odsto proizvođača šampanjca, želeli su da se dogovori iznos roda 2020. godine koji će se otkupiti i predložili da to bude 8.500 kg/ha.

Nesrazmerne zalihe

Proizvođači su, sa svoje strane, zahtevali maksimalnih 7.000 kg/ha, uzimajući u obzir pad u prodaji i nesrazmernu veličinu zaliha (više od jedne milijarde boca). Posle neuspelog sastanka prošlog meseca, Komitet za šampanjac (Comite Champagne), koji okuplja vinogradare i proizvođače i trgovce vinom, postavio je tržišni prinos na 8.000 kg/ha, što je ekvivalentno 230 miliona boca. Radi poređenja, u 2019. godini tržišni prinos je iznosio 10.200 kg/ha.
“Količina od 8.000 kg je značajan pad u prinosu. Ali to je najpravednija i najprikladnija odluka koja omogućava vinogradarima da pokriju troškove svoje proizvodnje“, rekao je za AFP Makime Toubard, predsednik Generalne unije vinogradara.

Sačuvati novčani tok

S druge strane i Jean-Marie Barillere, predsednik Unije proizvođača šampanjca izneo je svoj stav.
„Ovaj sistem omogućava i prodavcima grožđa da održe prihvatljiv prihod, a trgovcima da udovolje potražnji svojih kupaca i sačuvaju novčani tok“, objasnio je predsednik Unije proizvođača šampanjca (The Union of Champagne House) Jean-Marie
Barillere.
Obe unije bi radije videli čašu napola punu: „Proizvodni kapacitet vinove loze je u proseku oko 12.000 kg po hektaru. Zaista ćemo moći da odaberemo grožđe“, ukazao je Toubard, zaključuje se u tekstu Euronews-a.

Teme