Banke

Komercijalna banka i Pink taksi – prvi korisnici „PKSinstantPAY” aplikacije

Foto: PKS

Komercijalna banka omogućila je trgovcima, svojim klijentima, da naplate usluge, putem IPS QR koda, preko aplikacije Privredne komore Srbije „PKSinstantPAY”, na jednostavan, brz i siguran način, a prvi veliki klijent Komercijalne banke koji je uveo ovakav način plaćanja je Pink taksi. Glavni cilj Privredne komore Srbije da razvije ovu aplikaciju jeste podrška, pre svega, sektoru malih i srednjih preduzeća, podsticaj digitalne transformacije i razvoja bezgotovinskog plaćanja.

Inovativni način plaćanja uveden je za sada u određeni broj vozila Pink taksija, a plan je da se preko aplikacije „PKSinstant PAY“ Privredne komore Srbije, plaćanje uvede u svih 1600 vozila. Korisnici  m-banking  Komercijalne banke, kao i drugih banaka mogu da plate vožnju Pink taksija u 3 jednostavna koraka, uz pomoć IPS QR koda, koristeći opciju „IPS skeniraj“ na mobilnom telefonu.

Ovakvom jednostavnom, brzom i sigurnom naplatom proizvoda i usluga, trgovci mogu odmah raspolagati svojim sredstvima na računu, uz minimalne troškove, kaže Katarina Ocokoljić, sekretar Udruženja finansijskih institucija Privredne komore Srbije. Glavni cilj Privredne komore Srbije da u saradnji sa kompanijom „Payten“ razvije ovakvu aplikaciju jeste podrška pre svega sektoru malih i srednjih preduzeća, podsticaj digitalne transformacije i razvoja bezgotovinskog plaćanja, ukazala je Ocokoljić. 

Aplikacija „PKSinstantPAY“ Privredne komore Srbije za trgovce, preko Komercijalne banke, je sertifikovana od strane Narodne banke Srbije. Nakon uspostavljanja platnog sistema za instant plaćanja Narodne banke Srbije (IPS NBS sistem), gde je fokus bio na direktnom prenosu sredstava putem elektronskog, mobilnog bankarstva i filijala, omogućeno je instant plaćanje i na prodajnim mestima. 

Korisnici mobilnih aplikacija mogu platiti putem “IPS pokaži” i “IPS skeniraj”, trgovac pravi izbor koju opciju omogućava na svom prodajnom mestu, a „PKSinstantPAY” aplikacija podržava oba načina plaćanja. Više informacija o ovom rešenju na linku: https://pks.rs/komorske-usluge/pks-instant-pay

Teme