Agro Svet

Pad proizvodnje suncokreta u Rumuniji, rast u Francuskoj, Bugarskoj, Španiji i Mađarskoj

Sa polja Fruške gore Foto: Danijela Nišavić

TEKST: BIOFUELS INTERNATIONAL

Uprkos padu površine pod suncokretom Rumunija je i dalje najveći proizvođač u Evropskoj uniji. Područje suncokreta u Rumuniji smanjeno je za devet odsto na 1,2 miliona hektara, a i Italija i Nemačka su takođe umanjile površine u odnosu na prethodnu godinu. Suprotno tome, očekuje se da će Bugarska, Španija, Francuska i Mađarska zabeležiti značajna proširenja područja pod suncokretom, navodi se u tekstu Biofuels International.

Očekuje se pad učešća rumunske proizvodnje suncokreta u ukupnoj proizvodnji zemalja Evropske unije u poređenju sa prethodnom godinom, ali Evropska komisija ipak predviđa povećanje na nivou EU. Prema prognozi Evropske komisije, površina suncokreta na teritoriji EU-27 koja će se ubrati 2020. godine verovatno će biti oko 4,4 miliona hektara. To je povećanja od oko 81.000 hektara na godišnjem nivou.


Područje suncokreta u Rumuniji opalo je za devet odsto na 1,2 miliona hektara, ali je ova zemlja i dalje najveći proizvođač u EU. Površine pod suncokretom u Italiji i Nemačkoj takođe su se smanjile u odnosu na prethodnu godinu, za pet odsto, odnosno 19 odsto. S druge strane, očekuje se da će Bugarska, Španija, Francuska i Mađarska zabeležiti značajna proširenja područja pod suncokretom.

Prema Agrarmarkt-Informations Gesellschaft-u, predviđa se da će Francuska naglo povećati proizvodnju. Francuska površina za uzgoj suncokreta iznosi 690.000 hektara, što je 14 odsto više u odnosu na prošlu godinu. Evropska komisija predviđa da će prinosi dostići 2,34 tona po hektaru (rast od 1,2% odsto na godišnjem nivou i 4,4 odsto iznad petogodišnjeg proseka). Shodno tome, proizvodnja suncokreta u EU verovatno će iznositi do 10,3 miliona tona zbog veće posejane površine, navodi se u tekstu Biofuels International.

Očekivani pad u Rumuniji biće više nego nadoknađen očekivanjima od znatno većih prinosa u Sloveniji, Francuskoj i Bugarskoj.

Teme