Osiguranje

OSIGURANJE NIJE TROŠAK VEĆ INVESTICIJA Radionica u manastiru Tvrdoš Trebinje „Dunav osiguranja“ i „Agropresa“

Bojan Popović, generalni direktor "Dunav osiguranja" Banjaluka Foto: Promo

Kompanija „Dunav osiguranje“, u saradnji sa „Agropresom“, na radionici u Trebinju u manastiru Tvrdoš, 14. septembra, predstavila je vinogradarima i vinarima tog kraja usluge osiguranja i informisala ih i o značaju zaštite proizvodnje od brojnih rizika izazvanih klimatskim promenama i štetama koje mogu prouzrokovati.

Generalni direktor „Dunav osiguranja“ Banjaluka Bojan Popović rekao je tom prilikom da na ovom području osiguranje useva nije bilo naročito zastupljeno, ali da je u poslednjih pet godina došlo do pomaka.


„Intenzivno razvijamo ovu vrstu osiguranja i premija raste iz godine u godinu. Ove godine uspeli smo da ostvarimo premiju od 750.000 KM i očekujemo da će naredne godine biti duplo veća nego sada“, kaže Popović.

Ističe da na teritoriji Hercegovine imaju nekoliko velikih osiguranika, te da je uglavnom reč o poljoprivrednicima koji imaju zasade višnje, ali i o nekoliko vinara. Cilj radionice je, kaže, da im ukažu na činjenicu da osiguranje nije trošak već investicija, i da će se njihov trud sigurno isplatiti ukoliko svoju proizvodnju zaštite od brojnih rizika. Istakao je i da u saradnji sa Agrarnim fondom Grada Trebinja nastoje da poljoprivrednicima putem projekata približe usluge osiguranja, a velika prednost je i to što resorno ministarstvo subvencioniše premije sa 50 odsto. Popović kaže da u saradnji s tim fondom u Trebinju pripremaju ponudu osiguranja za narednu sezonu, koja će biti od velike koristi, naročito manjim poljoprivrednicima.

Iako je u Hercegovini fokus na osiguranju vinograda, vinove loze, kako stabla tako i ploda, ali i same imovine. Kompanija „Dunav“ takođe pruža i mogućnost osiguranja ostalih voćarskih kultura, ali i stočnog fonda. Popović ističe da je prošle godine visina štete samo na jednom zasadu pod višnjama iznosila čak 100.000 evra.

Vinogradi Manastira Tvrdoš

Jovica Piljević, direktor firme „Fruktika“ d. o. o. iz Ljubinja, kaže da imaju zasade 75.000 stabala višnje i da već tri godine osiguravaju proizvodnju u „Dunavu“.


„Prezadovoljni smo saradnjom i uslovima, prošle godine imali smo štete od ranog mraza i ‘Dunav osiguranje’ u celosti nam je isplatilo odštetu, i to u roku od mesec dana od berbe. Važno je da svi koji se bave ovim poslom znaju da nema uspešne poljoprivredne proizvodnje bez osiguranja. Od kada sam osigurao svoj trud, mirnije spavam“, kaže Piljević.

Direktor Agrarnog fonda Grada Trebinja Veselin Dutina navodi da taj fond nudi niz projekata podrške lokalnim poljoprivrednim proizvođačima i da je fokus podrške na malim poljoprivrednicima koji poseduju manja poljoprivredna dobra.

Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda Grada Trebinja


„Cilj je da im pomognemo da uđu u ozbiljniju proizvodnju, i da ih afirmišemo u veće poljoprivredne proizvođače“, kaže on i dodaje da je u poslednje tri i po godine iz budžeta Grada Trebinja kroz Agrarni fond realizovano 25 programa podrške, a uloženo 460.000 KM. Dodaje da je iz lokalnog budžeta sa 1,2
miliona KM podržano preko 1.500 malih poljoprivrednih proizvođača u okviru otkupa proizvoda putem brenda „Hercegovačka kuća“, ali i kroz brojne programe.


„Imamo dva objekta koji otkupljuju proizvode naših proizvođača putem brenda ‘Hercegovačka kuća’, u planu nam je širenje poslovne mreže objekata i u drugim gradovima Republike Srpske, kao i otvaranje objekta u Srbiji“, kaže Dutina.

Ističe da za narednu godinu pripremaju programe koji će podrazumevati podršku malim poljoprivrednim proizvođačima, koja će uključiti i osiguranje.

„Važno je da proizvođači imaju nekog ko će stati iza njihove poljoprivredne proizvodnje. Naš cilj je da zaštitimo malog poljoprivrednog proizvođača koji nema mogućnost da krene u ozbiljniju proizvodnju, ali i da budžet Grada Trebinja obezbedimo od neplaniranih troškova usled nepogoda ili klimatskih promena. To možemo postići jedino saradnjom s osiguravajućom kućom. Ako nema osiguranja, a desi se nepogoda, kao prošle godine, kada je velik broj poljoprivrednika pretrpeo štetu od olujnog vetra, onda je jasno koliko je važno da se osigura proizvodnja i samim tim stvori mogućnost da se ta šteta naplati, kaže Dutina.

Tihomir Kuduz, direktor Vinarije „Tvrdoš“

Direktor Vinarije „Tvrdoš“ Tihomir Kuduz takođe je ukazao na značaj osiguranja jer su, kako kaže, svedoci sve učestalijih klimatskih promena te su se zbog šteta koje su se dešavale tri godine unazad odlučili da osiguravaju zasade. Manastir Tvrdoš poznat je i van granica Republike Srpske i regiona po proizvodnju crvenih vina, ali i belih, kao što je žilavka, čija godišnja proizvodnja dostiže 200.000 boca. Vinarija „Tvrdoš“ izvozi vina u 16 država sveta. Agronom i vinar Igor Dabić upozorava takođe da su klimatske promene na području Hercegovine sve učestalije, naročito pojava ranih mrazeva, te da se saradnja s osiguravajućim kućama, naročito s „Dunav osiguranjem“, pokazala kao neophodna i jedina prava zaštita za finansijska ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju.


Goran Đaković iz „Agropresa“ kaže da je cilj skupova poput ovog u manastiru Tvrdoš da se poljoprivrednima ukaže na značaj osiguranja i da se informišu o tome kako funkcioniše sistem osiguranja i koja su njihova prava i obaveze.

„Više od 20 učesnika u radionici, a mahom vinogradari iz Trebinja i okoline, dobar su
primer kako treba raditi“,
kaže Đaković.

Teme