Info

Kurirske službe zainteresovane za bezgotovinsko plaćanje putem PKSinstantPAY aplikacije

Foto: PKS

„PKSinstantPAY“ aplikacija koja omogućava naplatu proizvoda i usluga mobilnim telefonom ili tablet uređajem može znatno da unapredi i pojednostavi poslovanje kurirskih službi i doprinese bržem razvoju e-trgovine u Srbiji, ocenjeno je danas u Privrednoj komori Srbije na prezentaciji novog servisa PKS pružaocima poštanskih usluga.

Predstavnici JP „Pošta Srbije“, „AKS Express kurir“, „CITY Express“, „BEX Express“, istakli su da je bezgotovinsko plaćanje od velike važnosti za efikasno poslovanje i jedan od ključnih parametara digitalizacije i razvoja elektronske trgovine.

„Osnova za uspostavljanje procesa plaćanja upotrebom ’PKSinstantPAY’ aplikacije je standardizovani IPS QR kod koji se razmenjuje putem mobilnog telefona. Plaćanje putem IPS QR koda, korišćenjem IPS skeniraj opcije koja se nalazi u okviru m-banking aplikacija svih banaka, vrlo je jednostavno, u samo par koraka, a novac je na računu trgovaca u roku od nekoliko sekundi, dostupan 24 časa, 365 dana u godini. Kako je mobilni telefon postao deo svakodnevnice možemo očekivati da ovakav vid naplate postane i najzastupljeniji“, objasnila je prednosti Katarina Ocokoljić, sekretar Udruženja finansijskih institucija PKS.

Cilj PKS, koja je u saradnji sa svojim partnerom, kompanijom „Payten“, razvila aplikaciju za trgovce, jeste podrška digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća i podsticaj razvoja bezgotovinskog plaćanja, naglasila je Ocokoljić.

Početkom septembra, Komercijalna banka omogućila je trgovcima, svojim klijentima, da naplate usluge putem „PKSinstantPAY“ aplikacije, a Pink taksi je prvi veliki klijent koji je uveo ovakav način plaćanja.

Aplikacija je sertifikovana od strane Narodne banke Srbije. Nakon uspostavljanja platnog sistema za instant plaćanja Narodne banke Srbije (IPS NBS sistem), gde je fokus bio na direktnom prenosu sredstava putem elektronskog, mobilnog bankarstva i filijala, omogućeno je instant plaćanje i na prodajnim mestima. 

Korisnici mobilnih aplikacija mogu platiti putem „IPS pokaži” i „IPS skeniraj”, trgovac pravi izbor koju opciju omogućava na svom prodajnom mestu, a „PKSinstantPAY” aplikacija podržava oba načina plaćanja. Više informacija o ovom rešenju na linku: https://pks.rs/komorske-usluge/pks-instant-pay

Teme