Info Prehrambena industrija

ŽIG „ČUVARKUĆA“ za 19 proizvoda METALSKE i 34 proizvoda PREHRAMBENE INDUSTRIJE, evo i koji su…

Foto: PKS

Pravo na žig „Čuvarkuća“ u projektu Privredne komore Srbije (PKS) „Stvarano u Srbiji“, kao potvrdu kvaliteta i domaćeg porekla, dobilo je još 53 proizvoda, među kojima su i prvi proizvodi srpskog metalskog sektora, saopštio je Savet koji čine eksperti u oblasti tehnologije, marketinga, kreativne industrije, zaštite potrošača i životne sredine.

Nove „Čuvarkuće“ su iz sektora metalske (19 proizvoda) i prehrambene industrije (34 proizvoda) i to: priključci za traktore i motokultivatore i samohodne mašine „FMP Agromehanike“ Boljevac, stubovi za javno osvetljenje kraljevačke „Amige“, kao i testenine i proizvodi od kozjeg mleka „Ukusi moga kraja“, koje sa svojim partnerima širom Srbije proizvodi kompanija „Merkator S“, različite vrste meda i proizvoda na bazi meda firme „Cmana“ Krnjevo, više vrsta voćnih sokova kompanije „Rauch Serbia“ Koceljeva i proizvodi od aronije preduzeća „Aronija vita“ Surduk. Ovim proizvodima, porodica čuvarkuća uvećana je na 128 članova, a uskoro se očekuju i novi nosioci žiga.

Odluke Saveta za odlučivanje o pravu na korišćenje kolektivnog žiga „Čuvarkuća“ donete su jednoglasno, istakao je predsednik tog saveta Mihailo Vesović, ocenivši da je veoma značajno što se širi krug delatnosti i proizvoda koji se kandiduju za žig. „Interesovanje kompanija za žig ‘Čuvarkuća’ premašilo je očekivanja i u ovom trenutku imamo gotovo 500 kandidovanih proizvoda i proizvodnih linija iz različitih sektora proizvodne delatnosti“, istakao je Vesović, objasnivši da će stručne komisije utvrditi koji proizvodi ispunjavaju kriterijume, a konačnu odluku, nakon detaljnog razmatranja, doneće Savet.

„Važno je što smo dobili i prve čuvarkuće iz metalskog sektora, jer je on ključna karika u lancu vrednosti ostalih industrija, čime pruža mogućnost kompanijama u drugim delatnostima da se dobro pozicioniraju, stvaraju proizvode i usluge visoke dodate vrednosti i povećaju prihod i profitabilnost“, ukazao je Vesović.

Prema njegovim rečima, žig „Čuvarkuća“, kao potvrda kvaliteta i domaćeg porekla, doprineće izvoznoj konkurentnosti proizvoda u oblasti znanja i tehnologija, time i održivom i stabilnom rastu, kao i tome da, zahvaljujući čvrstoj vezi od proizvođača do kupca, vrednost ostaje u Srbiji.

Ljubinko Gobeljić, predsednik „Agromehanike“, najvećeg domaćeg proizvođača poljoprivredne mehanizacije, kaže da žig „Čuvarkuća“ za proizvode te kompanije predstavlja veliku dodatu vrednost i potvrdu kvaliteta.

„Sa oznakama  ‘Čuvarkuće’  bićemo još bolji promoteri srpskog metalskog kompleksa, posebno ako se uzme u obzir veliki broj država u koje izvozimo i reprezentativnost međunarodnih sajmova na kojima učestvujemo“, istakao je Gobeljić. Ponosni smo što je žig osvojilo 16 proizvoda u četiri proizvodne linije: traktorski priključci za usitnjavanje biljnih ostataka, za obradu zemlje, košenje i obradu sena i samohodne mašine. Svi proizvodi ispunili su, a mnogi i značajno premašili kriterijum od najmanje 80 odsto vrednosti stvorene u Srbiji, ukazao je on.

„Akcijom ‘Stvarano u Srbiji’, Privredna komora Srbije još jednom je dokazala da razume i oseća stvarne potrebe privrede u Srbiji – da se na originalan i jedinstven način promovišu proizvodi stvarani od najkvalitetnijih domaćih sirovina i resursa, da se edukuju potrošači da Srbija ima kvalitetne proizvode, koji mogu da obezbede rast, kako lokalne zajednice, tako i celokupne srpske ekonomije. ‘Rauch Serbia’ je izuzetno ponosna što je postala deo ove akcije, što su naši proizvodi dobili žig ‘Čuvarkuća’, koji će potrošačima u Srbiji približiti naše proizvode, kao i našu kompaniju koja je zaista prepoznala kvalitetne resurse u Srbiji u svakom smislu“, istakao je Perica Aleksić, generalni direktor kompanije „Rauch Serbia“.

Teme