Digitalizacija Inovacije

PET prednosti naziva nacionalnog .rs domena i PREPORUKE kako da ZAŠTITITE svoj sajt od hakera

Foto: Freepik

Autor: Predrag Milićević, rukovodilac Sektora marketinga i komunikacija Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS-a)

Prilikom izbora naziva domena, posebno treba obratiti pažnju na domensku ekstenziju (.rs, .com itd). Njen izbor zavisi od tržišta na kome ćete prodavati svoje proizvode. Koliko god internet bio globalan, i koliko god omogućavao da preko njega dosegnete najudaljenije tačke sveta, ne postoji način da koristeći jedan sajt budete prisutni na svakom vama interesantnom tržištu. Problem je jednostavan – na kom jeziku i pismu bi bio taj sajt? Drugi važan aspekt je sigurnost, i o tome je reč u ovom tekstu.

Koliko god to delovalo primamljivo, sajt na engleskom jeziku nije globalno rešenje, jer engleski jezik ne razume preko 85% svetske populacije (i najveći deo Evrope). Shodno tome, svakom tržištu treba se obratiti na lokalnom jeziku i pismu, cene treba izraziti u lokalnoj valuti, a promotivne aktivnosti uskladiti sa lokalnim praznicima i običajima. Ukratko, treba lokalizovati svoj nastup na svakom od tih, vama interesantnih tržišta.

Predrag Milićević


Kad već lokalizujete kompletan sadržaj svog sajta, zašto ga onda ne biste postavili i na lokalni, nacionalni domen? Želja svakog privrednika je da se njegov sajt pojavi na vrhu liste prilikom svake internet pretrage, a sajtovi na .com domenu tu nisu ni u kakvoj prednosti, naprotiv. Prilikom kupovine ljudi uglavnom pretražuju internet na jeziku i pismu određene zemlje, a u takvim situacijama prednost u pretragama imaju sajtovi na nacionalnim domenima. Shodno tome, ako vam je primarno tržište Srbija, za bolje pozicioniranje u pretragama preporučuju se .rs i .срб domen.

PET prednosti naziva naših nacionalnih domena

1. VIDLJIVOST. Nacionalni domeni su u tehničkom smislu isti i podjednako vidljivi na globalnom internetu kao i svi drugi domeni. Međutim, internet pretrage su dobrim delom zasnovane na geolociranju, pa će se vaš sajt na nacionalnom domenu bolje pozicionirati u rezultatima internet pretraga koje su usmerene na Srbiju.

2. RAZNOVRSNOST. Imate veći izbor slobodnih i potencijalno zanimljivih pojmova za nazive internet domena. Nazivi domena mogu da se registruju na dva pisma skoro svih jezika koji se govore na teritoriji Srbije.

3. PREPOZNATLJIVOST. Sajtovi na .rs i .срб domenima prepoznaju se kao domaći, namenjeni srpskom tržištu. Posetioci na njima očekuju lokalnu ponudu, prilagođenu kupcu u Srbiji, sa cenama u lokalnoj valuti. Upečatljiv naziv internet domena predstavlja polaznu osnovu za izgradnju uspešnog poslovnog prisustva na internetu, a nacionalni domen ukazuje na to da su poslovne aktivnosti preduzeća usmerene na lokalno tržište.

4. BEZBEDNOST. RNIDS je jedini nacionalni registar u svetu koji omogućava čak tri nivoa zaštite naziva domena, a prilikom samog procesa registracije smanjena je mogućnost zloupotreba, jer nacionalne internet domene ne mogu da registruju neidentifikovana preduzeća ili pojedinci.

5. PODRŠKA. Uslugu registracije naziva naših nacionalnih domena obavljaju ovlašćeni registri RNIDS-a, preduzeća sa sedištem u Republici Srbiji. Registrant može s njima da komunicira na srpskom jeziku, u okviru svog radnog vremena (korisnički servis nije u nekoj drugoj vremenskoj zoni), pa čak i da ih poseti. Treba imati u vidu i činjenicu da se u slučaju bilo kakvog spora u vezi nacionalnih domena arbitraža vrši u Srbiji, a ne negde u svetu.

„Protivgradna zaštita“


Gledajte na svoj sajt kao na njivu. Nju vrebaju opasnosti sa raznih strana. Možete da koristite pesticide po svim propisanim pravilima, da bi je zaštitili od svih mogućih štetočina, a onda da padne grad i uništi vam sav rod. Očigledno, pored pesticida, potrebna vam je i jaka protivgradna zaštita. Tako je i sa sajtom. Svakako ga treba maksimalno zaštititi od zlonamernih hakerskih upada, jer tako štitite podatke korisnika sajta, a time i svoj kredibilitet i teško stečeno poverenje vaših kupaca. Ali, osim samog sajta, treba zaštititi i naziv domena na kome se taj sajt nalazi. Da se vratimo na početnu analogiju – pored pesticida, neophodna vam je i protivgradna zaštita.


Ako hakeri pristupe podacima vezanim za vaš naziv domena, oni preuzimaju kontrolu. Preuzimanjem kontrole nad nazivom domena, hakeri mogu da pristupe porukama kompanijske e-pošte (čime ugrožavaju vaše poslovanje), kao i da preusmere naziv domena na sajt koji oni kontrolišu (čime ugrožavaju podatke vaših korisnika).

Već je pomenuto da je nazive naših nacionalnih domena moguće zaštititi na čak tri različita načina. Ukoliko je aktiviran Siguran režim (Secure Mode) nijedan ključni podatak o nazivu domena se ne može promeniti bez odobrenja ovlašćenog lica. Zaključavanje na strani klijenta (Client Side Lock) podrazumeva inicijalnu zabranu svih izmena nad podacima o nazivu domena osim produženja registracije, a za unošenje promena neophodno je odobrenje ovlašćenog registra kod kog je taj naziv domena registrovan. Zaključavanje na strani registra (Registry Lock) je najviši nivo zaštite koji za svaku izmenu u vezi podataka o nazivu domena predviđa dodatnu proveru autentičnosti zahteva od strane RNIDS-a.


Zaštitite svoje nazive domena i time svoje sajtove, svoje kupce i svoje poslovanje.

Teme