Foto: NALED
Ekologija

NIŠ i SOMBOR prvi gradovi koji dobijaju 600 kontejnera za prikupljanje staklene ambalaže

Niš i Sombor biće prvi gradovi koji će dobiti oko 600 kontejnera za prikupljanje staklene ambalaže, kao donaciju NALED-a i Nemačke razvojne pomoći, radi unapređenja primarne selekcije otpada na lokalu. Reciklaža jedne tone stakla smanjuje zagađenje vazduha za 20 odsto u odnosu na emisiju gasova pri proizvodnji novog, a postižu se i velike uštede vode i energije. Danas najveći deo završava na deponijama, gde je ovoj ambalaži potrebno više od 5.000 godina da se razgradi.

Zbog nedostataka u upravljanju otpadom na lokalnom i nacionalnom nivou, količina sakupljene ambalaže koju operateri preuzimaju je mala i neisplativa za tretman. Glavni razlog su skupi troškovi transporta do drugih zemalja, jer u Srbiji ne postoje kapaciteti za potpunu preradu.

Kako bi se uspostavio održivi sistem, NALED i Nemačka razvojna pomoć će donirati 150.000 evra za uspostavljanje neophodne infrastrukture i sistema za pravilno upravljanje otpadom. Donacija je deo regionalnog projekta Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu, koji sprovode NALED, Sekopak i GIZ u okviru DeveloPPP programa, a u saradnji sa partnerskim organizacijama iz Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

„U Srbiji se godišnje stavi na tržište između 320.000 i 350.000 tona ambalaže, što znači da po stanovniku nastane 51 kilogram ambalažnog otpada. U poređenju sa drugim otpadom, staklo je teže, pa su i troškovi transporta znatno veći, što umanjuje vrednost stakla kao resursa koji se može reciklirati. Povećane količina sakupljenog otpada postavile bi osnov za isplativiji tretman i ponovnu upotrebu recikliranog stakla u regionu“, kaže Slobodanka Cucić, potpredsednica Saveza za zaštitu životne sredine u NALED-u i menadžerka za korporativne poslove u Apatinskoj pivari.

Sakupljeni otpad od stakla preuzimaće Sekopak

Sakupljeni otpad od stakla preuzimaće kompanija Sekopak, koja će u istom iznosu investirati u infrastrukturu za sakupljanje stakla i dalje ovu ambalažu izvoziti iz Niša u Bugarsku i iz Sombora u Hrvatsku, dok će to isto u BiH i Severnoj Makedoniji raditi operateri Ekopak i Pakomak. Cilj projekta je da se reciklaža stakla u pilot opštinama poveća za 20%, a do 2022. očekuje se proširenje mreže i na druge lokalne samouprave.

Trenutno se u Srbiji sakuplja 43 odsto stakla od ukupno plasiranih godišnjih količina na tržište, dok je prosek zemalja Evropske unije na 60 odsto. Prema podacima Sekopaka, da bi se ovaj procenat povećao za samo jedan odsto treba sakupiti dodatnih 7.000 tona stakla, a po EU direktivi do 2030. godine sve zemlje treba da dostignu nivo prikupljene staklene ambalaže od 75 odsto.

Upravljanje ambalažnim otpadom jedan je od prioriteta Saveza za zaštitu životne sredine u NALED-u, a u toku je izrada studija koje analiziraju primenu sistema produžene odgovornosti proizvođača i mogućnosti uspostavljanja depozitnog sistema za ambalažu. Po završetku studija, detaljno će biti definisati predlozi za izmenu načina na koji naša zemlja upravlja ambalažnim otpadom, navode u NALED-u.

Teme