Banke Inovacije

PREDSTAVLJAMO VAM 10 polufinalista GENERATOR konkursa 2020 OTP Banke Srbija

Foto: Promo

Više od 170 učesnika, od kojih je u sledeću fazu prošlo 10 polufinalista, prijavilo se na Generator konkurs OTP banke koji podržava digitalne projekte koji pomažu mala i srednja preduzeća da prevaziđu posledice krize izazvane korona virusom. Ukupan nagradni fond koji očekuje pobednike je dva miliona dinara.

Radi jačanja konkurentnosti srpskog preduzetništva, u 2017. godini pažljivo je osmišljen a potom i pokrenut projekat Generator, koji pod jednim krovom okuplja inicijative i aktivnosti koje podstiču inovativne preduzetničke poduhvate. Ovaj Generator Gamechanger konkurs OTP banke podržava digitalne projekte – sajtove, aplikacije i druge digitalne platforme – koji pomažu i nude nove mogućnosti malim i srednjim preduzećima.

Deset polufinalista je iz različitih industrija i svoje znanje i iskustvo su primenili u oblastima kao što su moda, agronomija, biznis planiranje, fitnes i sport, kućni ljubimci, domaći premium proizvodi, zanati, organizacija virtualnih sajmova… U sledećoj fazi od deset polufinalista biće izabrano šestoro finalista, po troje u svakoj kategoriji, koji će se boriti za glavnu nagradu. Na prezentacijama, finalisti će predstaviti svoja rešenja, nakon čega će žiri proglasiti dva dobitnika koji će osvojiti nagradu od milion dinara.

Predstavljamo vam deset kandidata iz dve oblasti – postojećih i novih rešenja.

POSTOJEĆA REŠENJA

Zanateria

Zanateria je online platforma koja okuplja sve male domaće proizvođače koji ne mogu ili ne žele da uđu u velike distributivne lance. Na Zanateriji se prodaju odeća, obuća, nameštaj, pokućstvo, prirodna kozmetika, hrana, piće, sve za decu i bebe, za kućne ljubimce, kao i knjige, stripovi i muzička izdanja malih izdavača.

Kako rešenje pomaže malim i srednjim preduzećima da prevaziđu krizu?

Mali proizvođači koji zbog pandemije svoju prodaju treba skoro u potpunosti da presele na internet dobijaju jak prodajni kanal koji je zbog svoje masovnosti jači od svake pojedinačne online prodavnice. Pored toga, Zanteria pruža „prečicu“ svima kojima nedostaje tehnološka i marketinška pismenost (a to su problemi koji muče veliki broj preduzetnika u ovom segmentu). Kupcima Zanateria konačno nudi centralno mesto na kojem su po kategorijama strukturisani svi proizvodi koje su do sada nalazili na različitim bazarima i po pojedinačnim Facebook i Instagram profilima.

PRVI SRPSKI FUDKAST

PRVI SRPSKI FUDKAST je jedinstveno mesto za promociju domaćih proizvođača visokokvalitetne hrane i njihovih proizvoda, ali i povezivanje sa potrošačima i bitnim akterima prehrambene industrije. To će biti PRVA WEB TELEVIZIJA posvećena jedinstvenom brendu srpske visokokvalitetne hrane. Kreiraćemo PRVOG SRPSKOG AMBASADORA VISOKOKVALITETNE HRANE, posećivaćemo proizvođače, organizovaćemo panele i zanimljive intervjue, istraživaćemo police marketa, razgovarati s liderima industrije, pričati o ukusima.

Kako rešenje pomaže malim i srednjim preduzećima da prevaziđu krizu?

Učinićemo da DOMAĆE bude sinonim za kvalitet. Unapredićemo imidž domaće hrane, ukazaćemo na njenu jedinstvenost, kvalitet, rad i priče iza nje. Glasnije ćemo govoriti o vrhunskim proizvođačima. Skrenućemo pažnju na originalne i manje poznate proizvode malih i srednjih preduzeća. Dovešćemo u fokus neotkrivene vrhunske ukuse i specijalitete. Želimo da nadoknadimo slabu zastupljenost ovih proizvoda u velikim trgovinskim lancima i pomognemo proizvođačima da dođu do kupaca. PSF će se emitovati na kanalima BELGRADE FOOD SHOW, mestu poslovnih susreta proizvođača i evropskih distributera i velikih kupaca. Na taj način ćemo im pomoći da dođu do novih tržišta.

Biz planer

BIZPLANER je ERP SaaS u kome se digitalno vodi celokupno poslovanje kompanije sa ciljem da se smanji i olakša administracija i da menadžer/vlasnik može unapred da planira poslovanje, te u svakom trenutku ima jasnu sliku trenutnog stanja u odnosu na planirano.

Kako rešenje pomaže malim i srednjim preduzećima da prevaziđu posledice pandemije?

BizPlaner je kreiran da bi smanjio administraciju i bespotrebne učestale kontakte sa knjigovođom i kupcima. U potpunosti digitalizuje poslovanje. Koncipiran je tako da ne dozvoljava neusklađenost između prihoda i rashoda, što ugrožava likvidnost kompanije i servisiranje tekućih obaveza, omogućava donošenje odluka na osnovu podataka, kao i proaktivno delovanje, umesto reaktivnog, dostupnost informacija – ne mora menadžer da bude fizički prisutan ili da zove telefonom da bi imao neku informaciju, potom delegiranje i mogućnost kontrole delegiranih zadataka, kalkulacija PDV-a i planiranje ovog troška, itd.

CollectiVibe Virtual Fair

CollectiVibe Virtual Fair je platforma za kreiranje virtuelnih sajmova. Namenjena je prenošenju dosadašnjih offline događaja u online svet – biznisi mogu da izlažu svoje proizvode i usluge, kreiraju online konferencije, organizuju edukativne programe i slične događaje. Rezultat je brži povrat uloženih finansijskih sredstava i mogućnost veće monetizacije događaja, omogućen neograničenim brojem učesnika i pristupom 365 dana godišnje.

Kako rešenje pomaže malim i srednjim preduzećima da prevaziđu krizu?

Pored toga što mogu da nastave sa svojim poslovanjem u novim okolnostima, prelazak na digitalnu organizaciju događaja donosi razne prednosti: – Omogućuje im da nastave tačno tamo gde su stali na početku pandemije – Otvara im potpuno novi, stalno aktivni pristup ciljnim grupama – Olakšava organizovanje događaja – Ušteda na iznajmljivanju skupih sala i keteringa – Mogućnost neograničenog broja učesnika – Isključuje mogućnost prenosa zaraze – Olakšanja i uštede kod marketinških aktivnosti (tačni podaci o broju posetilaca, njihovoj strukturi prikazanoj kroz geolokaciju, starost, pol…) – Stvaranje dugoročnijih odnosa sa svojim ciljnim grupama i prevazilaženje jednosmerne metode oglašavanja.

ReportNest

ReportNest je alat koji kompanijama pomaže da bolje razumeju potrebe članova svog tima, prate motivaciju i zadovoljstvo u radu i brzo uoče probleme sa kojima se susreću timovi, kako bi ih podržali na najbolji način. ReportNest omogućava da se sagleda i prati ono što stvara rezultate, a to su rad i opšte zadovoljstvo tima.

Kako rešenje pomaže malim i srednjim preduzećima da prevaziđu krizu?

Želeći da i druge kompanije poput njihove uživaju u benefitima koje ova jednostavna, ali moćna aplikacija pruža, odlučili su da ReportNest u svom osnovnom setu funkcionalnosti bude zauvek besplatan. Potpuno besplatno korisnici će imati mogućnost da pratite produktivnost i efikasnost svog tima, izazove sa kojima se članovi tima susreću, postignuća pojedinaca i opšte zadovoljstvo, motivaciju i napredak zaposlenih u firmi. Sve ono što ste izgubili u nedostatku neposredne komunikacije u kancelariji, sada kada većina timova radi „remote“, ReportNest će vam pomoći da nadoknadite i dobijete još mnogo više.

NOVA REŠENJA

YOUR PET WORLD

PET WORLD je portal posredničkog tipa koji bi prvi put u regionu spojio dve povezane grupe. Sa jedne strane, u bazi podataka, nalazili bi se svi pružaoci usluga u pet industriji – grumeri, siteri, pansioni za pse, veterinari, treneri…, a sa druge vlasnici pasa i mačaka koji bi mogli da biraju najekonomičnije, transparentne usluge na lokaciji koja im odgovara.

Kako ideja pomaže malim i srednjim preduzećima da prevaziđu krizu?

Ponuđači usluga, koji uglavnom ne ulažu dovoljno u marketing i ne unapređuju tehnološki poslovanje dobiće priliku da, bez ikakvih troškova, ponude svoje usluge na ovom sajtu. Osim besplatne promocije i lakšeg dolaska do većeg broja klijenta, dobili bi i besplatan softver za vođenje posla – evidenciju korisnika, kalendar usluga, podsetnik za vakcinacije, „karton“ pasa odnosno mačaka, registar uplata, čime bi im bilo olakšano vođenje posla. Istovremeno, vlasnici ljubimaca bi na jednom mestu imali prikaz svih usluga, sa ocenama korisnika, transparetnim cenovnikom i svim potrebnim podacima pa bi mogli elektronski, uz pomoć jednostavnih filtera za pretragu, da zakazuju i plaćaju sve usluge.

Dr Agro

Dr Agro je prva, patentirana aplikacija koja omogućava poljoprivrednicima da prepoznaju korove, insekte i bolesti putem slike, a zatim da u trenutku dobiju preporuku pesticida koji rešavaju taj problem. Dr Agro povezuje poljoprivrednike sa zadrugama, apotekama i zaštitarima i na taj način omogućava bržu, povoljniju i efikasniju nabavku pesticida na tržištu. U pitanju je prva online aplikacija koja velikim sistemima omogućava ciljano planiranje programa zaštite i povezivanje sa meteo stanicama.

Kako ideja pomaže malim i srednjim preduzećima da prevaziđu krizu?

Dr Agro omogućava farmerima prepoznavanje korova, bolesti i insekata koji su u najranijoj fazi kada je vrlo teško identifikovati vrstu. Korisnici će to raditi prostim slikanjem na terenu, dok će algoritam aplikacije direktno prepoznavati. Algoritam sa kompletnom bazom podataka pesticida omogućiće momentalnu ponudu pesticida koji rešavaju taj problem. Uštede u vremenu i novcu su samo neki od benefita farmera. Zadruge i apoteke će dobiti mogućnost da u potpunosti digitalizuju porudzbine pesticida i da u uslovima COVIDA na adekvatan način unaprede svoje poslovanje i predju na digitalno. Konsultanti će po prvi put imati svoju aplikaciju putem koje će biti u mogućnosti da naplate svoje znanje.

Stari zanati

Stari zanati – Želimo da napravimo digitalnu platformu sa ciljem da povežemo zanatlije u Srbiji i pružimo im jedinstvenu mogućnost uz pomoć koje će moći da oglase svoje usluge i proizvode na internetu i na taj način održe svoje poslovanje i dođu do većeg broja kupaca. U pitanju je inovativni prodajni prostor u skladu sa potrebama današnjih potrošača.

Kako ideja pomaže malim i srednjim preduzećima da prevaziđu krizu?

Platforma bi zanatlijama pre svega pružila vidljivost na teritoriji cele Srbije, a kasnije i u inostranstvu. Takođe, opcija online plaćanja će većini zanatlija omogućiti novi način poslovanja, lakšu prodaju i dostupnost njihovih proizvoda u par klikova. Ova opcija je trenutno najpotrebnija, jer proizvode starih zanata i usluge koje nude, potrošači uglavnom povezuju sa nečim nedostupnim i skupim i ovim putem bismo želele da im pružimo inovativnost u njihovoj prezentaciji proizvoda i da privučemo novu publiku. Usluge koje platforma takođe nudi, su pre svega promocija kroz online kanale, a jedan od glavnih ciljeva platforme jeste da zanatlijama ponudi i edukaciju na poljima digitalne pismenosti.

REM Hub

REM Hub predstavlja jedinstveni ekosistem promocije, prodaje i komunikacije. Platforma (sajt) objedinjuje digitalni doživljaj (interaktivni 360° virtuelni salon), prodavnicu i mrežu kreativaca koji bi imali mogućnost da svoje produkte plasiraju potencijalnim kupcima kao i da pronađu saradnike za buduće projekte.

Kako ideja pomaže malim i srednjim preduzećima da prevaziđu krizu?

Rem Hub pomaže malim i srednjim preduzećima da povećaju svoju digitalnu vidljivost i ispričaju svoju viziju u fantastičnom virtuelnom okruženju. Kroz transparentnu mrežu stvaraoci će brze doći do kvalitetnih saradnika i time smanjiti utrošeno vreme i finansijski ulog. Svaki kreator će moći da predstavi svoj proizvod u klasičnoj 2d formi, dok bi sa standard i premium paketom njihovi proizvodi bili prikazani u 3d formatu. Kreator stvara intimniji vid prezentacije, dok će potrošač to iskusiti u prvom licu. Želimo da osnažimo lokalnu zajednicu zanatlija i povećamo potražnju proizvoda vrhunskog kvaliteta. Budućnost ideje je da uključimo VR i AR tehnologiju i otvorimo vrata ka globalnom tržištu.

MyFitWorld

MyFitWorld platforma je namenjena profesionalcima iz oblasti fitnessa, rehabilitacije i sporta i njihovim klijentima i rešava probleme organizacije i administracije rada i kontrole napretka (svi podaci i rasporedi na jednom mestu), povećava stručnjacima radne kapacitete i prihode (stvaranje sadržaja i prodaja na jednom mestu), pruža mogućnost dobijanja profesionalne usluge prema finansijskim i vremenskim mogućnostima.

Kako ideja pomaže malim i srednjim preduzećima da prevaziđu krizu?

Nevezano za to da li je pojedinac, mala, srednja ili velika firma, moći će da održe svoj posao aktivnim, kao i da ga ,,šire“ – biće u mogućnosti da organizuju i vode svoj posao na jednom mestu, a da predstave i prodaju svoje proizvode online (vežbe, tretmane, treninge, programe, planove) široj publici i to na više načina (vođeno online ili prodaja gotovih sadržaja) na globalnom nivou. Tako će moći da upravljaju svojim vremenom, troškovima i prihodima, te i da kontrolišu budućnost svog posla. Bez obzira na trenutnu socijalnu distancu, krajnji korisnici će moći da nastave da vode aktivan i zdrav život i da nađu stručno lice koje će ih posvećeno voditi ka ostvarenju svojih ciljeva.

Teme