Voćarstvo i vinogradarstvo

Delta Agrar izvozi 1.500 tona jabuka u Indiju, cena viša za 10 do 15 odsto u odnosu na domaće tržište i Rusku Federaciju

Foto: Delta Agrar

U prvoj sezoni od oktobra do juna početne planirane količine za izvoz na tržište Indije jabuka uzgajanih u voćnjacima Delta Agrara iznosi 1.500 tona, a vrednost je oko 1,5 miliona dolara. Cena koja je postignuta u Indiji za prve isporuke je trenutno 10 do 15 odsto viša od one koja se postiže u Rusiji i na domaćem tržištu. Za ovo daleko tržište morali su da budu ispunjeni i određeni zahtevi, kao što je, hladni tretman, odnosno period od 12 dana pre samog izvoza tokom koga je jabuka čuvana na temperaturi od jedan stepen.

Foto: Delta Agrar

Kako je za portal Plodna zemlja potvrđeno u Delta Agraru, u fokusu izvoza biće sve konvencionalne sorte jabuke, pre svega Gala, Crveni i Zlatni delišes, Greni Smit. S obzirom na to da je Delta Agrar, jedinstven član kluba proizvođača u ovom delu Evrope, sa osam klupskih sorti jabuka u asortimanu i ima licencu za proizvodnju i distribuciju ekskluzivnih sorti jabuka kao što su Modi, Kiku, Pink Lady, Evelina, Isaaq, Red Moon, SweeTango i Rubens, u izvoz će biti uključene i klupske sorte jabuka, što će biti dogovoreno sa principalima.

Igor Milenković, direktor voćarstva i povrtarstva Delta Agrar

Indija ima ogromni potencijal

„Sama inicijativa za izvoz na tržište Indije je pokrenuta na nivou Republike Srbije, a mi smo se kao najveći proizvođač i izvoznik iz Srbije rado odazvali. Od inicijalne ideje do realizacije je prošlo određeno vreme, ali nam je izuzetno drago da sada, nakon što smo otpremili prva dva kontejnera, možemo konačno da krenemo sa realizacijom dugoročnih ciljeva i strategijama za izvoz na tržište Indije, koje nosi ogroman potencijal. Dugujemo veliku zahvalnost ambasadoru Indije u Beogradu, g. Batačardžiji, koji je dao veliku podršku tokom samog procesa“, kaže Igor Milenković, direktor voćarstva i povrtarstva Delta Agrara.

Brodski transport u frigo kontejnerima

Transport se obavlja kontejnerski, a jabuka se prevozi brodskim transportom, u frigo kontejnerima. Uglavnom se tovare u luci Rijeka i tranzitiraju do krajnjih luka (Nhava Sheva, Mumbai i Cochin) u Indiji oko 35 dana. Kupci su velike trgovačke firme u Indiji koje se bave uvozom i distribucijom jabuka tokom svih 12 meseci u godini.

„Jako nas raduje otvaranje Indije kao novog izvoznog tržišta, naročito imajući u vidu da je Indija jedan od najvećih uvoznika jabuke u Aziji sa preko 300.000 tona godišnjeg uvoza. Indija je i veliki proizvođač jabuke, međutim značajan deo svojih potreba podmiruje iz uvoza, tako da je naša obaveza da na najbolji način reprezentujemo kvalitet srpskih jabuka i da na se na taj način pozicioniramo na ovom tržištu, na kom su već godinama unazad prisutni konkurenti iz Poljske, Italije, Francuske i drugih zemalja“,
naglašava Igor Milenković.

Rusija vodeće izvozno tržište

Rusija je za sve srpske proizvođače jabuke, pa i Delta Agrar vodeće izvozno tržište. Značajne količine ova kompanija izvozi i na druga velika tržišta kao što su Bliski i Daleki Istok, EU, Velika Britanija. Godišnje Delta Agrar proizvede oko 30.000 tona jabuka u njihova dva voćnjaka u Zaječaru i Čelarevu, na ukupnoj površini od 700 hektara. Svake godine podižu nove zasade, pretežno sa klupskim sortama, za koje Delta Agrar ima ekskluzivnu dozvolu vlasnika licence za proizvodnju i distribuciju ovih sorti.

Teme