Selo&Planina&Grad

IZMENA dva zakona kako bi žene na SELU imale penziono i zdravstveno OSIGURANJE

Foto: Vlada Srbije

Povodom Međunarodnog dana seoskih žena, potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je da žene iz tih sredina žive teško, ali da nisu zaboravljene. „Moja poruka ženama jeste da se udružuju jer na taj način možemo da im obezbedimo novac za projekte“, istakla je ona i naglasila da su žene te koje vode računa o gazdinstvima, poljoprivrednoj proizvodnji i garant su očuvanja sela.

S druge strane, kako je navela ministar Mihajlović, samo 12 odsto njih su vlasnice gazdinstava, tri od četiri žene rade za smeštaj i hranu, dok 60 odsto nema pravo na penziju.

Mihajlović je dodala da će zajedno sa udruženjima uputiti inicijativu Ministarstvu finansija i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za izmenu dva zakona, što će omogućiti ženama penziono i zdravstveno osiguranje, ali i podsticaje za ranjive kategorije, a to su svakako žene sa sela.

„Radimo i na obezbeđenju bolje infrastrukture kako bi žene i njihove porodice ostale da žive na selu“, ukazala je ona i napomenula da se lokalne samouprave upućuju na to da prilikom planiranja budžeta vode računa i obezbede sredstva i podsticaje za delatnosti kojima se žene bave.

Udruživanje način da žene lakše nađu prolaz do tržišta i lanca dobavljača

Gradonačenik Čačka Milun Todorović je podsetio na to da četvrtinu svetske populacije čine žene na selu, a samo dva odsto poseda se vodi na njih, što govori o tome koliko su ugrožene.

„Ove žene čuvaju tradiciju, ali se bore za svoj i opstanak svojih porodica. Naš zadatak je da ih podržimo i da ulažemo u infrastrukturu, ali i da pomognemo udruženjima kao bitnim organizatorima plasmana njihovih proizvoda. Takođe, važno je i da osnažimo mlade majke, da izgradimo vrtić u Zablaću i da majke sa sela mogu da ostave decu u predškolskim ustanovama, te da imaju vremena za posao u udruženjima i gazdinstvima“, poručio je gradonačelnik Čačka.

Predsednica udruženja „Amity“ Nadežda Satarić ocenila je da je važno da se pošalje poruka da je udruživanje put da žene lakše nađu prolaz do tržišta i lanca dobavljača, radeći na razvoju sela.

Prema njenim rečima, žene iz seoskih sredina su među onima koji su najviše pogođeni pandemijom, opterećene su još više kućnim poslovima, brigom o deci koja su kod kuće, ali i o starijim članovima domaćinstva, uz sve druge poslove koje rade u poljoprivredi.

„Apelujemo na muškarce da u većoj meri pomažu ženama u obavljanju kućnih poslova, jer i one ravnopravno rade u polju i na njivi“, podvukla je Satarić, a navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Teme