Selo&Planina&Grad

Obnovljene staze na JAHORINI, više prodajnih mesta za ski karte, proširen deo za skijaše početnike i decu

Olimpijski centar Jahorina

„Siguran sam da ćemo ove godine imati najbolje skijanje na Jahorini. Obnovljene su apsolutno sve ski staze na planini. Olimpijski centar Jahorina na raspolaganju ima 45 kilometara staza. Pored već osvetljene kompletne staze Poljice na raspolaganju će biti još jedna osvetljena staza za noćno skijanje ali i proširen Olimpijski bar, skijašima omiljeni ugostiteljski objekat na vrhu planine. Novitet je i povećan broj prodajnih mesta, uređeniji ski vrtići i poligoni za početnike sa dodatnim pokretnim trakama, potom osvetljena šetačka staza koja vodi do vrha planine ali i nove kategorije ski karata sa uključenim i noćnim skijanjem“.

Dejan Ljevnaić, direktor OC Jahorina

Ovim rečima Dejan Ljevnaić, direktor Olimpijskog centra Jahorina počinje razgovor za Plodnu zemlju o novitetima koje očekuju skijaše u predstojećoj ski sezoni na ovoj prelepoj planini. Pripreme su intenzivne. Sve ski staze su već u ranijem periodu proširili, ublažili, prilagodili nagibe i uradili drenažu.

„Realizovana je i poslednja faza koja podrazumeva uklanjanje i mlevenje kamena, potpuno zaravnjivanje podloge na dubini od 15 do 20 cm specijalnom mehanizacijom koja „pegla“ sve zemljane i kamene neravnine do najsitnijh frakcija od 2 mm. Već zaravnjene staze smo humsirali, a potom uradili zatravljivanje i hidrosetvu“.

Do kraja oktobra organizovana je pretprodaju ski karata. Mogućnost onlajn kupovine, koliki je popust?

„Da, trenutno je u toku akcijska pretprodaja ski karata sa popustom od 15 odsto, za novu sezonu na Jahorini. Karte je moguće kupiti na prodajnim mestima na Poljicama ali i online, putem našeg webshopa, do 31. oktobra. Postoje dve opcije kupovine putem webshopa, skijaši dobijaju mogućnost da kupe željenu kartu online i preuzmu je na pickup mestu koje je predviđeno samo za tu namenu. Ukoliko posedujete Keycard od ranije moguće je uneti podatke sa karte i online je dopuniti za željene dane skijanja, ova opcija je najjednostavnija i podrazumeva direktan dolazak na stazu bez zadržavanja na prodajnim mestima“.

Gosti na Jahorini mogu da se testiraju uz popust na COVID-19

Osim ski staza, šta je još u ponudi za skijaše, ali i one koji to nisu?


„Jahorina sa svojom bogatom ponudom je najbolji izbor kako za skijaše, tako i za one koji ne skijaju, nudimo odličnu zabavu i uživanje u različitim atrakcijama. Naš Olimpijski bar na vrhu planine smešten na najlepšoj lokaciji sa nesvakidašnjim pogledom na jezero i planinske vrhove, čini zimsku idilu još lepšom za sve posetioce. Tu je i vožnja ratrakom do Olimpijskog bara u večernjim časovima, nakon završetka rada skijališta koja omogućava posetiocima da se sa planine vrate puni utisaka. Takođe, predlažemo vožnju našom VIP kabinom gondole, uz bocu šampanjca, naše meze i prelep pogled na olimpijsku planinu. Jahorinski hotelijeri I ugostitelji sa odličnom gastro I wellness ponudom svojim strašću, toplinom i ljubaznošću specifičnom samo za Jahorinu čine da se osećate zaista posebno i uživate u svakom trenutku“.

Da li je OC Jahorina spremna i da li je nađen način da se ove godine izbegnu gužve pri kupovini ski karata?

„Kako bi smanjili međuljudske kontakte, ubrzali i automatizovali proces i kanale prodaje, osmislili smo user-friendly web shop. Sa samo nekoliko klikova u bilo kojem trenutku skijaši mogu kupiti bilo koju vrstu skijaške karte. Prethodno kupljene ski karte mogu se podići na posebnim pick up mestima, dok vlasnici karte od prošle godine mogu na osnovu serijskog broja dopuniti već postojeću kartu za željene dane skijanja. Takođe, kupovina će biti moguća na prodajnim mestima na Jahorini. Prema želji skijaša za ovu sezonu povećali smo broj prodajnih mesta i sada će ih na Poljicama, najatraktivnijoj lokaciji za skijaše biti duplo više u odnosu na prethodnu godinu. Cilj nam je da i za one koji odluče da kartu kupe na prodajnom mestu obezbedimo najsigurnije uslove, zaobilazak čekanja u redu i gužvi na prodajnim mestima. Svakako savetujemo i korišćenje elektronskih metoda plaćanja na prodajnim mestima“.

Koje su cene ski karata za predstojeću sezonu 20/21?


„Svesni smo situacije koja je pogodila celi svet i zadržali smo našu politiku poslovanja i najbolji odnos cene i kvaliteta, iako smo mnogo uložili u uređenje ski staza cena ski karata će ostati na istom nivou kao i prošle godine. Pripremili smo i popuste od 15% na ranu kupovinu koja će trajati do 31. oktobra. U toku sezone ćemo imati još veći broj promo perioda sa popustima na ski karte do čak 50%. Plan je da u prvoj sedmici decembra zvanično otvorimo zimsku sezonu kada će biti i specijalni popust na ski karte, međutim kao i prethodnih godina čim se steknu uslovi u planu je da pustimo skijalište u rad. Nadamo se da ćemo biti u mogućnosti da što ranije obradujemo skijaše tako što će uživati u svom omiljenom sportu, posebno ove zime jer smo ski staze doveli do savršenstva“.

Ono po čemu je Jahorina prepoznata su i zabavni sadržaji…


„Koncerti i različiti eventi zabavnog karaktera su u prethodnom periodu plasirali Jahorinu na sami vrh poželjnih destinacija za skijaše i sve ljubitelje planinskog turizma. S obzirom na celokupnu situaciju u vezi sa pandemijom Covid-19 mogućnost organizacije velikih evenata je ograničena ali ćemo se u svakom slučaju potruditi da gostima obezbedimo adekvatne i pandemiji prilagođene načine za zabavu i upotpunjavanje vremena provedenog na planini“.

Da li će i šta pandemija izazvana virusom korona promeniti u poslovanju OC Jahorine, da li su skijaši bezbedni?


„U našem ski centru radimo sve kako bi mere bezbednosti podigli na najveći mogući nivo. Pripremili smo niz mera koje su objavljene na našem sajtu, a koje će osigurati najbezbednije moguće uslove za skijanje i boravak na planini. Da bi smanjili međuljudske kontakte, umanjili i automatizovali proces i kanale prodaje, već sada savetujemo korišćenje sistema elektronskog plaćanja i online kupovine karata. Pored već poznatog „Hospitality is part of skiing“ i „Jahorina cares“ je slogan koji ćemo koristiti ove zime i time potvrđujemo apsolutnu posvećenost osiguranju da skijanje bude moguće pod najbezbednijim uslovima za sve. Korona garancije dobijaće svi gosti, ukoliko dođe do zatvaranja granica ili se osoba razboli biće moguć povrat uplaćenog iznosa. Prioritet je briga za gostima i sigurnost da će bezbrižno uživati ​​u svom odmoru i spustovima na najboljim ski stazama u regionu“.

Koliki su smeštajni kapaciteti, koliko ima hotela na Jahorini, privatnog smeštaja…

„Smeštajni kapaciteti Jahorine su oko 6.000 kreveta, od čega je polovina u privatnom a polovina u hotelskim smeštajnim jedinicama. Svim investicionim i infrastrukturnim radovima Jahorina je postala atraktivna i za domaće i strane investitore. Trenutno se grade novi objekti na 15 lokacija koje se prostiru na gotovo 100.000m2. Ove investicije u vrednosti od 150 miliona KM će pored povećanja broja smeštajnog kapaciteta obezbediti radna mesta za ljude iz celog regiona. Na taj način utičemo na ekonomiju, turizmom pravimo drugačiji životni standard i posebno sam srećan zbog pečata koji za buduće generacije ostavljamo na ovoj divnoj planini“.

U slučaju da ne bude snežna zima, šta su alternative za skijaše?

„Prethodna zimska sezona u celoj Evropi zabeležena je kao zelena zima, mnogi ski centri u okolini Jahorine gotovo da nisu imali ni jedan dan skijanja. Međutim, mi smo zahvaljujući dobroj pripremi i najboljem Technoalpin sistemu veštačkog osnežavanja realizovali izuzetno uspešnu skijašku sezonu. Ove zime očekujemo mnogo prirodnog snega ali i u slučaju da to ne bude, sa stazama koje su idealno pripremljene i sistemom veštačkog osnežavanja organizacija skijanja će biti još lakša nego prethodne zime. Za skijanje je svakako najbolja kombinacija prirodnog i veštačkog snega, očekujemo da će tako biti i nadamo se uspešnoj zimskoj sezoni“, zaključuje Dejan Ljevnaić, direktor Olimpijskog centra Jahorina za portal Plodna zemlja.

Teme