Info

Kako da jabuka iz SRBIJE dospe na drugi kraj SVETA Podrška i ESKPERTIZA logistike

Foto: Promo

Iz Srbije se godišnje izveze nekoliko stotina hiljada tona jabuke na daleke destinacije poput Indije, Kine, Rusije i Amerike. Pošto je ovo podneblje veoma povoljno za gajenje jabuke visokog kvaliteta, proizvođači moraju pažljivo da biraju način na koji će one biti transportovane do kupaca na drugim kontinentima, a da zadrže svežinu.

Pomorski prevoz rashlađene robe predstavlja važnu kariku u lancu snadbevanja hranom i bitan je vid transporta voća, povrća, mesa, mlečnih, ribljih i drugih prehrambenih proizvoda. Jabuke se transportuju u gajbama i kartonima, smeštenim u čvrsto zbijene kutije izrađene od drveta bez smole, promenljivih dimenzija i težine.


Tokom godina razvijene su mnogobrojne sorte jabuka, a njihova boja varira u zavisnosti od sorte i stadijuma zrelosti. Razlikujemo dezertno voće (rangirano po klasama kvaliteta, namenjeno za konzumiranje u svežem stanju) i komercijalno voće, namenjeno industrijskoj upotrebi, na primer za dobijanje pirea i jabukovače (za sokove i vina). Shodno periodu sazrevanja, postoje letnje, jesenje i, najzastupljenije, kasne sorte (najveće otpornosti i pogodne za skladištenje). Upravo zahvaljujući različitom vremenu sazrevanja i uvozu, danas su jabuke dostupne na tržištu tokom cele godine. Režimom rashladnog transporta i skladištenja, rok trajanja može biti produžen i čak do osam meseci. Stoga je važno prekontrolisati voće pre transporta, kako bi se utvrdilo odsustvo štetočina, vlage i vidljivih fizičkih oštećenja.

O čemu treba voditi računa prilikom transporta jabuka

Usled osetljivosti na pritisak i udare, voćem je neophodno pažljivo rukovati. Zahtevana temperatura hlađenja mora biti ravnomerno održavana prilikom manipulacije i tokom transporta tereta, koji dodatno treba da bude zaštićen od uticaja vlage u slučaju loših vremenskih prilika. Odabir tačno odgovarajuće dimenzije pakovanja je važan, jer se na taj način teretne jedinice utovaraju čvrsto pribijene jedna uz drugu, što dalje onemogućava prevrtanje, klizanje ili međusobna oštećenja. Sorta jabuke i podložnost unutrašnjem raspadanju diktiraju nivo temperature hlađenja. Upravo je unutrašnja kvarljivost uz raspadanje najčešći oblik oštećenja voćke, nevidljiv spolja, a izazvan hlađenjem na temperaturama od oko 0°C. Takođe, uskladišteno voće zahteva adekvatnu ventilaciju, jer u suprotnom može doći do oštećenja koje mogu da uzrokuju izlučevine samog voća, usled nedovoljnog strujanja vazduha, koje se manifestuje promenom u boji kore i pojavom smeđih pruga nepravilnog oblika.


Pomorski transport voća rashladnim kontejnerima

Servis pomorskog prevoza pod temperaturnim režimom predstavlja transport dobara u
uslovima kontrolisane temperature. Postoji transport smrznute i transport rashlađene robe.
Rashladni kontejneri koriste se za potrebe transporta voća, povrća i drugih namirnica, a
najsofisticiranije verzije poseduju i sistem kontrole CO2.


“Ključni faktori koji utiču na pomorski transport jesu spoljna temperatura, temperatura robe, kao i
PTI – inspekcija kontejnera koju vršimo pre samog transporta. Inspekcija kontejnera podrazumeva
da stanje praznog kontejnera prekontrolišemo pre upotrebe, kako bismo utvrdili ispravnost rashladnog sistema, uređaja za merenje i kontrolu temperature, prisutnost fizičkih oštećenja na samom kontejneru, kao i čistoću unutrašnjosti. Roba se obavezno utovara u skladištu proizvođača, u prostoru na režimu kontrolisane temperature. Funkcija kontejnera jeste da održava zadatu temperaturu, a ne da robu dodatno rashladi, zamrzne ili zagreje. Samim tim, roba mora biti adekvatno pripremljena na transportnu temperaturu, a proizvođač mora ispoštovati sve neophodne podatke o emperaturnom režimu (temperatura, ventilacija, vlažnost) pre samog utovara“,
objašnjava Nebojša Đekić, direktor prodaje i razvoja u kompaniji cargo-partner.


Prema uputstvu, PTI se izvršava u samoj luci, a potom i utovar shodno propisanim uputstvima i karakteristikama pošiljke. Pri utovaru se vodi računa da se označene utovarne barijere, odnosno graničnici, ne prekorače, a sistem za cirkulaciju vazduha ne blokira. Kontejneri se prevoze do luke posebnim vozilima opremljenim agregatom koji imaju funkciju alternativnog izvora električne energije. Nakon ukrcavanja kontejneri se smeštaju u brodski prostor.


“Domaćim proizvođačima voća i povrća mnogo znači sveobuhvatna podrška i ekspertiza koju pružamo pri transportu prehrambenih proizvoda jer je prevoz ovakve robe izuzetno delikatan. Međunarodni smo pružalac transportno-logističih usluga i vršimo transport kvarljivih namirnica pomorskim, vazdušnim i drumskim linijama. Poslujemo u skladu sa ISO, IFS I GDP standardima i posedujemo specijalizovana skladišta širom sveta, kao i posvećen, sertifikovan tim. Danas za zatvoreni “hladni lanac” transporta svežeg voća i povrća obezbeđujemo savremeno GPS praćenje, uređaje za merenje temperature i vlažnosti i razna druga aktivna i pasivna rashladna rešenja”,
dodaje Đekić.

Teme