Naša priča Zdravlje

OJAČAJTE IMUNITET KOJE namirnice sadrže CINK i KOLIKE su dnevne potrebe

Foto: Pixabay.com

AUTOR: Doc. Univ. dr Ljiljana Čvorović, Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu

Cink je moćan antioksidans koji sprečava toksično dejstvo slobodnih radikala i pomaže u jačanju imuniteta. Mineral koji čuva mozak, srce i reproduktivno zdravlje. Cink čovek dobija preko ishrane i najviše ga ima u hrani životinjskog porekla. Može se naći i u biljkama, ali njegova količina u njima direktno zavisiti od količine cinka u zemljištu. Apsorpcija cinka iz namirnica biljnog porekla je lošija nego iz namirnica životinjskog porekla.

Važan za metabolizam na ćelijskom nivou

Doc Univ dr Ljiljana Čvorović
Doc. Univerziteta dr Ljiljana Čvorović


Cink je ključan nutrijent za pravilno funkcionisanje oko 300 enzima u telu, pa je važan za naš metabolizam na ćelijskom nivou. Svaki sistem organa u ljudskom organizmu praktično zavisi od cinka. Cink je naročito važan za trudnice, jer cink ima jednu od najbitnijih uloga u razvoju ploda. Ono što ga čini toliko značajnim za imunitet je i to što ima protivupalno dejstvo, pa se time i sam aktivno bori protiv virusa i bakterija.

Najbolji unos cinka kroz hranu, a evo i koje namirnice ga sadrže


Najbolji način da se unese cink prirodnim putem je upravo kroz hranu. Cinka ima u hrani životinjskog porekla. Iako se veruje da je crveno meso generalno bogato cinkom, govedina, jagnjetina i piletina imaju najviše cinka. Pored mesa ima ga u jajima i mleku. Cinka ima dosta i u svim semenkama, pre svega bundevinim, ali i u integralnim žitaricama. Takođe, indijski orah sadrži dosta cinka, a po količini cinka ga prate i leblebije, pečurke, kakao, divlji pirinač i susam. Dobri izvori cinka su i jogurt i kefir, spanać, kao i čokolada za kuvanje.

Preporučena dnevna doza decu, žene i muškarce


Za razliku od nekih drugih minerala, telo ne može da skladišti cink, što znači da je potrebno svakodnevno uzimanje cinka kroz raznovrsnu ishranu. Ljudski organizam sadrži oko 2-3 grama cinka. Preporučena dnevna doza za žene je 8 mg dnevno, muškarcima je potrebno 11 mg na dan, a deci, u zavisnosti od uzrasta od 3 – 10 mg na dan. Količina se povećava kako su deca starija. Trudnicama i majkama koje doje potrebno je 11-13 mg cinka dnevno.

Teme