Agro Svet

MINISTRI poljoprivrede EU dogovorili ZELENIJU, PRAVEDNIJU i JEDNOSTAVNIJU poljoprivrednu politiku nakon 2020.

Foto: Pixabay.com

TEKST: Euronews

Ministri poljoprivrede iz zemalja članica Evropske unije dogovorili su se 21. oktobra o zajedničkoj poljoprivrednoj politici (Common Agriculture Policy – CAP) nakon 2020. godine, sa namerom da unaprede ekološki prihvatljiviju poljoprivrednu praksu. Komesar Evropske unije za poljoprivredu Janusz Wojciechowski rekao je da su ministri uspeli da „naprave kompromis u duhu konstruktivne saradnje“. Wojciechowski je sporazum nazvao „dobrom polaznom tačkom za usvajanje rešenja u narednih sedam godina“, navodi Euronews.

Ministri su se sastali u Luksemburgu na posebnom sastanku Saveta za poljoprivredu i ribarstvo koji je trajao 48 sati na temu poljoprivredne politike koja predstavlja najveći deo finansiranja EU. Julia Klockner, nemačka ministarka za hranu i poljoprivredu, rekla je da su ministri postigli „vrlo dobar balans“, navodeći da su dogovorili oko „čvrste politike“. U posebnoj izjavi Klockner je
rekao da je sporazum „prekretnica za evropsku poljoprivrednu politiku“, insistirajući da je dogovorena politika „zelenija, pravednija i jednostavnija“.

Namenski poljoprivredni budžeti

Zajednička poljoprivredna politika Evropske unije nakon 2020. godine uključivaće eko-šeme, pružajući namenski budžet poljoprivrednicima koji u praksi primenjuju metode organske poljoprivredne proizvodnje i poljošumarstva. U saopštenju Saveta navodi se da će poljoprivrednici morati da zadovolje više ekološke standarde a Evropska unija pružaće finansijsku podršku za usvajanje boljih klimatskih praksi.
Nemačka ministarka Klockner izjavila je da nisu svi ministri poljoprivrede bili na istoj strani, kao i da se države članice EU ne slažu oko budžeta za eko-šeme. Postignuti sporazum će biti razmatran u Parlamentu Evropske unije koji je počeo da glasa o poljoprivrednim amandmanima.

Ekolozi osporili predloge

Farmerski lobi Copa Cogeca u međuvremenu je pozvao na brz sporazum, pozivajući se na zabrinutost zbog smanjenja proizvodnje usled Brexita i krize COVID-19. Međutim, ekolozi su osporili predloge, navodeći da u velikoj meri podržavaju fabričku poljoprivredu i da je malo promena u odnosu na prethodne politike.
Marko Contiero, direktor poljoprivredne politike EU Greenpeace, rekao je za Euronews da države članice EU mogu odabrati ono što smatraju eko-šemama.

„Smrtna kazna“ za male farme

„Prepušteno je dobroj volji država članica koje će poljoprivrednicima pružiti relevantne izbore za ispunjenje ekoloških uslova. Ali velika većina država članica će jednostavno nastaviti sa uobičajenim poslovanjem uprkos preko potrebnih promena„, rekao je Contiero. O amandmanima sa kojima su se složili neki članovi parlamenta EU tokom istovremenih diskusija u zajedničkom zakonodavnom telu, Contiero je u izjavi rekao da će predlozi doneti „smrtnu kaznu“ malim farmama.

„Preko 60 godina, evropska poljoprivredna politika slepa je za uticaj poljoprivrede na prirodu, nagrađujući farmere za veću proizvodnju ili proširenje farmi“, rekao je Contiero u izjavi, a prenosi Euronews.

Teme