Energija

MOL Grupa je zabelezila rast poslovanja i prometa u Q3 u odnosu na Q2 2020.

Foto: Promo

MOL Grupa objavila je svoje finansijske rezultate za treći kvartal 2020. Tokom ekonomske krize izazvane pandemijom, čista CCS EBITDA snažno je odskočila od najnižih nivoa u Q2 i u Q3 2020. godini i dostigla 610 miliona dolara, što je samo 12 odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Ovaj rezultat je doveo EBITDA u periodu Q1-Q3 2020 na 1,59 milijardi dolara, 14 odsto niže u odnosu na prošlu godinu, što implicira da će EBITDA za celu 2020. godinu biti na nivou gornjeg opsega projekcija – oko 1,9 milijardi dolara.

Pojednostavljeni slobodni novčani tok skočio je u Q3 na 306 miliona dolara, prateći CAPEX smernice, dovodi do pojednostavljenog slobodnog novčanog toka u iznosu od 662 miliona dolara od početka godine do danas, 42 odsto više nego u prva tri kvartala prošle godine. Organski rashodi u kapitalu opali su za 33 odsto u prva tri kvartala, što je odraz snažne CAPEX
kontrole kao i usporavanja zbog pandemije COVID-19. Predsednik uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernádi izjavio je:

„Zarada se u trećem kvartalu snažno oporavila odnajnižih nivoa u Q2, što će nam verovatno omogućiti da ostvarimo godišnji 2020 EBITDA na nivou gornjeg opsega projekcija od oko 1,9 milijardi dolara. Svi poslovni segmenti su do sada u ovoj godini generisali pozitivan slobodan novčani tok uprkos pandemiji, što je jasan dokaz agilnosti i otpornosti našeg poslovanja. Consumer services istakao se sa novom svevremenskom visokom kvartalnom EBITDA u Q3, ali su i drugi segmenti relativno dobro prošli uprkos smanjenim cenama roba i maržama: Upstream je imao koristi od kupovine ACG-a, dok je Downstream poboljšan zahvaljujući izuzetnoj raspoloživosti imovine i većim protokom rafinerija. Ipak, moramo ostati na oprezu, jer
pandemija još uvek nije gotova, a naredni meseci će nas možda sve ponovo testirati.”

Upstream proizvodnja je porasla za 8% u odnosu na prethodni kvartal na 126,9 hiljada barela po danu i bila je za 18% veća nego pre godinu dana u istom kvartalu. Obim je podstaknut većom neto raspodelom, izdvajanjem i doprinosom ACG-a u četvrtom kvartalu. Neto proizvodnja MOL-ovih prava na imovinu Azerbejdžana iznosila je 29,8 hiljada barela dnevno u Q3 2020. Cene nafte i gasa su se oporavile u Q3, ali su i dalje znatno ispod nivoa od pre godinu dana. U periodu Q1-Q3 Upstream EBITDA bila je očigledno vođena ogromnim negativnim uticajem cena nafte (Brent je pao a 37% na godišnjem nivou na 41 dolara / bbl) i ostvarenim cenama gasa (-34% na godišnjem nivou).


Downstream segment čista CCS EBITDA snažno je odskočio i skoro udvostručio u odnosu na najniže vrednosti iz Q2, ali je ostao 26% slabiji nego 2019. godine zbog nižih marži rafinerije i nešto slabijih marži petrohemije. Projekat Polyol dostigao je 70% ukupnog završetka na kraju Q3, iako je napredak donekle zaostao u odnosu na plan zbog situacije sa pandemijom. Uvedeni su protokoli kako bi se umanjio rizik od zaraze unutar građevinske zajednice i kako C4 – MOL SECRET bi se osigurao kontinuitet poslovanja. U Q3 je u Mađarskoj završeno novo postrojenje za proizvodnju bitumena modifikovanim gumenim granulatom od 20kt za reciklažu otpada od guma.

Consumer Services dostigao je novi kvartalni rezultat svih vremena u iznosu od 183 miliona dolara, što je za 14% više u odnosu na prošlu godinu, podržano snažnim performansama goriva. Niži OPEX takođe je pomogao EBITDA zbog akcija uštede po celoj mreži. Pojednostavljeni slobodni novčani tok porastao je za 27% u Q3 na godišnjem nivou i za 14% u prva tri kvartala 2020. na preko 300 miliona dolara; ovaj iznos već premašuje nivo za celu 2019. godinu. MOL- ovo glavno predstavljanje Fresh Corner koncepta nastavlja se širom mreže, broj rekonstruisanih lokacija sa Fresh Corner-om porastao je na 910 u Q3 sa 895 na kraju Q2 2020.

EBITDA Gas Midstream segmenta porasla je za 59% na godišnjem nivou u Q3 2020. na 43 miliona dolara, kao rezultat povećane potražnje za prekograničnim kapacitetima, dok su operativni troškovi bili niži. Rezervacije većih kapaciteta i niži OPEX povećali su EBITDA u period Q1-Q3, što je rezultiralo 37% većim učinkom u odnosu na isti period prošle godine.

O MOL Grupi
MOL Grupa je integrisana, međunarodna naftna i gasna kompanija sa sedištem u Budimpešti. Uz tradiciju dužu od 100 godina, prisutna je u više od 40 zemalja, a njena dinamična međunarodna radna snaga broji 25.000 ljudi. MOL ima više od 75 godina iskustva u području istraživanja i proizvodnje ugljovodonika. Proizvodne aktivnosti trenutno se odvijaju u osam, a istraživačke u 13 zemalja. Unutar integrisanog lanca snabdevanja MOL Grupe posluju tri rafinerije i dva petrohemijska pogona u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. Grupa u vlasništvu ima 1900 benzinskih stanica u deset zemalja Srednje i Jugoistočne Evrope.

Teme