Info

Porodica „čuvarkuća“ bogatija za 73 nova člana, ukupno 393 prozvoda ima taj znak, među njima i SEMENA Agrimaksa

Foto: PKS

Pravo na žig „Čuvarkuća“ u projektu Privredne komore Srbije (PKS) „Stvarano u Srbiji“, kao potvrdu kvaliteta i domaćeg porekla, stručni savet odobrio je za 73 nova proizvoda, čime je ukupan broj „čuvarkuća“ dostigao 393. Među nosiocima prava na žig su 23 prehrambena proizvoda kompanija „Merkator S“ (Mercator S), „DIS“ i „Lidl Srbija“ (Lidl Srbija) koji se proizvode u saradnji sa domaćim dobavljačima, 16 „Mlekare Gložane“ i jedan proizvod „Pobede“ Predejane. Žig je ponelo i 17 proizvoda firme „Boja“ iz metalske industrije i 16 vrsta semena hibridnog kukuruza kompanije „Agrimaks“ (Agrimax), čime se dalje šire oblasti u kojima se izdvajaju kvalitetni domaći proizvodi „čuvarkuće“.

Svi navedeni proizvodi naći će se uskoro u zajedničkom registru nosilaca prava na žig, koje potrošači već mogu potražiti i bolje upoznati na sajtu www.stvaranousrbiji.rs.

Dosadašnji asortiman „čuvarkuća“ odlukom stručnog saveta proširuje se pre svega kvalitetnim mlečnim proizvodima, različitim vrstama zdravog brašna, čajeva i džemova, a pored prehrambenih proizvoda, članovi Saveta podržali su i izbor kvalitetnih semena hibridnog kukuruza, proizvoda visoke tehnologije koji zahtevaju mnogo resursa da bi bili uzgojeni, kao i serije proizvoda saobraćajnih znakova kompanije „Boja“ iz metalskog sektora. 

„Zadovoljstvo nam je što je Privredna komora Srbije prepoznala našu poslovnu politiku, koja ne dopušta kompromis kada je u pitanju kvalitet  i dodelila svakom od naših 16 hibrida žig ‘Čuvarkuća’, kao dokaz da smo na pravom putu. Ovo priznanje nam je utoliko dragocenije, kada imamo u vidu da će svi proizvodi koji nose ovaj žig, kod naših potrošača potvrditi saznanje da i mi u Srbiji stvaramo hibride koji se mogu kvalitetom i rodnošću izjednačiti sa bilo kojim iz inostranstva“, ističe dr Goran Saratlić, direktor kompanije „Agrimaks“.

„Agrimaks“ je poznat po semenima vrhunskog kvaliteta, kao i po visoko rodnim, izuzetnim hibridima kukuruza, ali se u toj kompaniji ne zadovoljavaju postignutim.

„Konstantno stvaramo nove hibride kukuruza klasičnom selekcijom, za sve namene i različite agroekološke uslove. Stvaramo u Srbiji, za naše poljoprivrednike, ali i za izvoz i poljoprivrednike širom regiona, EU, Rusije, Ukrajine i šire“, kaže Saratlić i ukazuje da samo profesionalizam i znanje mogu proizvesti vrhunsko seme. Zbog toga kompanija „Agrimaks“ okuplja najbolje stručnjake u oblasti stvaranja, proizvodnje i dorade semena kukuruza. 

„Kompanija ‘Boja’ d.o.o. u Somboru, počela je proizvodnju saobraćajnih znakova krajem 50-ih godina prošlog veka, a danas gotovo ne postoji put u Srbiji na kojem se ne nalaze naši znakovi“, kaže Dejan Vejin, menadžer za upravljanje kvalitetom u toj firmi. Motiv da naše proizvode kandidujemo za žig „Čuvarkuća“ bila je želja da ih krunišemo, očuvamo tradiciju, održimo kontinuitet proizvoda, izdvojimo se od konkurencije, ali i unapredimo imidž i promovišemo domaće. Pravo na žig osvojili su naši saobraćajni znaci svih oblika – kružnog, kvadratnog, pravougaonog, osmougaonog i trougaonog – kao i saobraćajne table. Kada se procedura u vezi sa korišćenjem znaka završi, Čuvarkuće će biti vidljive na poleđini svakog pojedinačnog saobraćajnog znaka.

„Kao domaći trgovinski lanac koji podržava i promoviše domaće proizvođače, znamo da standardizacija kvaliteta predstavlja jedan od najvećih izazova naše privrede. Žig ’Čuvarkuća’ je, istovremeno, snažna potvrda kvaliteta proizvoda, ali i izazov koji pred proizvođače postavlja jasan zadatak – poboljšanje i održavanje visokog kvaliteta proizvoda stvorenih u Srbiji od naših sirovina“, istakla je Mila Ćurčin, direktorka marketinga kompanije DIS.

„Dobro proizvodi“, kako ističe predstavnica kompanije, među potrošačima uveliko su pronašli svoje mesto, a nakon dobijanja žiga postaće još češći izbor.

„Naša robna marka predstavlja jednu od najvećih vrednosti DIS-a zbog čega stalno unapređujemo sve njene aspekte – od kvaliteta proizvoda do izgleda ambalaže“, rekla je Ćurčin.

Proizvodi kompanije DIS „Dobro dugotrajno mleko 2,8%“, „Dobro jabuka sok“, „Dobro jogurt 2,8%“, „Dobro slatki keks“ i „Dobro srpski sir“, nosioci su prava na kolektivni žig „Čuvarkuća“.

Teme