Banke

Udruženje banaka Srbije pristupilo Mreži održivog bankarstva Međunarodne finansijske korporacije (IFC)

Udruženje banaka Srbije (UBS), organizacija koja okuplja sve banke koje posluju u Srbiji, kao i Beogradsku berzu, pristupilo je Mreži održivog bankarstva (Sustainable Banking Network – SBN) Međunarodne finansijske korporacije (IFC). Mreža održivog bankarstva je jedinstvena, dobrovoljna zajednica regulatornih agencija finansijskog sektora i bankarskih udruženja iz tržišta u razvoju, koja se zalaže za unapređenje održivih finansija u skladu sa dobrom međunarodnom praksom. Zajedno sa 41 zemljom članicom predstavlja 43 biliona američkih dolara (86 posto) ukupne bankarske imovine na tržištima u razvoju.

„Ovim članstvom finansijski sektor Srbije napravio je još jedan korak u prihvatanju najboljih bankarskih praksi, što je dugoročni cilj Udruženja banaka Srbije. Idemo ka tome da smanjujemo rizike vezane za životnu sredinu, društvo i upravljanje, što će dugoročno doneti
bolje rezultate za preduzeća i razvoj privatnog sektora“,
rekao je generalni sekretar UBS, Vladimir Vasić, povodom priključenja Mreži održivog bankarstva.


Međunarodna finansijska korporacija (IFC) je članica Grupe Svetske banke i najveća globalna razvojna institucija usmerena na privatni sektor na tržištima u nastajanju. Radi u više od 100 zemalja, koristeći svoj kapital, stručnost i uticaj kako bi stvorila tržišta i mogućnosti u zemljama u razvoju. U fiskalnoj 2020. godini uložila je 22 milijarde dolara u privatne kompanije i finansijske institucije u zemljama u razvoju, koristeći snagu privatnog sektora da zaustavi ekstremno siromaštvo i podstakne zajednički prosperitet.

Teme