Vode Srbije

Srbija u drugoj polovini 2021. imaće još jednu banju i to „KRALJEVSKU“ AD Planinka vraća sjaj KURŠUMLIJSKOJ BANJI (FOTO pre i sada)

Hotel "Žubor", Kuršumlijska banja Foto: AD Planinka

Petnaest godina propadala je jedna od najlepših banja Srbije. Lekovita voda sa napuštenih izvora tekla je u potocima, hotel „Žubor“ i veliki olimpijski bazen ukorovljeni, a gosta nigde. Sve se promenilo početkom ove godine, kada je Kuršumlijska banja zvanično u vlasništvu AD Planinke iz Kuršumlije. Početi su radovi, uveliko se obnavlja, gradi, da banja kojoj je još Kralj Aleksandar I Karađorđević dodelio epitet „kraljevska“ počne sa radom u drugoj polovini iduće godine.

Rub vremena učinio je svoje. Kako je Kuršumlijska Banja poznata po termomineralnim izvorima, vremenom je oštećena vodoinstalaciona mreža koja je povezivala izvor i vode sa hotelom. Veliki posao je zahtevalo i raščišćavanje terena od korova koji je dopreo i do unutrašnjosti hotela. Elektroinstalaciona mreža zastarela, fasada ispucala, a u hotelu stari nameštaj i oprema. Sve to je bilo potrebno raščistiti, izbaciti i adaptirati. Posla puno. Vredni radnici rade, kako bi u drugoj polovini 2021. godine sve bilo spremno za goste.

Dograđen sprat sa luksuznim apartmanima

Kako je hotel rađen po standardima koji su važili za period kada je on bio u funkciji, a standardi su se u međuvremenu promenili, na svim nivoima je dograđen još jedan sprat namenjen izgradnji luksuznih apartmana i komfort soba. Krenulo se sa obnovom fasade, dogradnjom terasa i promenom stolarije. U hotelu se morala da zameni hidroinstalacione i elektroinstalacione mreže.

Obnovljen je i restoran „Prepolac“ i adaptirana vila „Milica“, objekti koji su trenutno namenjeni najpre boravku i ishrani radnika koji su angažovani na obnovi Kuršumlijske Banje. Sledi i rekonstrukcija i dogradnja velnes centra i obnova spoljašnjeg bazena. Sve to zahteva puno novca, a procena je 12 miliona evra.

Planirani kapaciteti hotela 300 ležajeva

Otvaranje hotela i prijem prvih gostiju očekuje se u drugoj polovini 2021. godine. Ovom adaptacijom, proširiće se kapaciteti Žubora, biće 300 ležajeva (jednokrevetne, dvokrevetne, komfort sobe i apartmani). Hotel će u svom sastavu imati i velnes centar modernog dizajna sa otvoreno-zatvorenim bazenom i vrhunskim pratećim sadržajima za relaksaciju i uživanje: parna kupatila, slane sobe, saune. Kako će otvaranje hotela iziskivati brojno osoblje, svakako da je to prilika za zapošljavanje novih radnika, kojih bi trebalo da bude 120, od čega se 30 radnih mesta odnosi na radnike medicinske struke.

Obnova restorana „Prepolac“ u kome je Kralj Petar često dolazio

Kurušumlijska banja je bila popularna naročito u vreme SFRJ. Restoran „Prepolac“ je, kroz istoriju rada Kuršumlijske Banje, predstavljao omiljeno mesto za okupljanje i razonodu, kako gostiju same Banje, tako i brojnih prolaznika i stanovnika obližnje Kuršumlije. Beleži se da je, među njima bio i Kralj Petar, što dodatno svedoči o kvalitetu ponude slavnog „Prepolca“. Utemeljen na lokalnim specijalitetima i šumovitom okruženju, restorana “Prepolac” već sada ide koracima svoje istorije.

Još su se Rimljani u njoj lečili

A postojanje Kuršumlijske Banje datira još iz soba rimske vlasti u Toplici, kada su se u njoj lečili rimski vojnici i građani. Prilikom zidanja kupatila, otkrivene su zidine, opeka i novac Filipa II iz III veka, a na desnoj obali Banjske reke pronađen je vredan zavetni kamen od belog mramora s uklesanim tekstom: “Hvala ti vodena nimfo”, posvećenim boginji lekovitih voda, koji su Nemci 1917. godine, za vreme okupacije, odneli u Nemačku.

Banju od Arnauta kupio Stevan Petrović 1882. godine

1882. godine, Kuršumljisku Banju od Arnauta kupio je Stevan Petrović, penzioner iz Prokuplja. U kupovini mu se pridružuje i Aksentije Jovanović, te oni zajedno podižu veliku mehanu i manju kupališnu zgradu u kojoj su se tokom leta lečili brojni ljudi iz okoline. Sporazumnom podelom, Stevanu pripadaju termalni izvori sa banjskim zgradama, gde on podiže kupatilo i još nekoliko zgrada.

Bugari spalili objekte tokom Topličkog ustanka

Banjske objekte, spalili su bugarski okupatori tokom Topličkog ustanka 1917. godine, a o njima se na dalje brinula Stevanova ćerka, koja ih obnavlja, dok su Aksentijevi naslednici svoj deo prodali. Prvu analizu mineralne vode obavio je prof. Marko Leko koji potvrđuje postojanje sumporvodonika i njene lekovitosti, a Kralj Aleksandar I Karađorđević je svojim ukazom proglašava i potvrđuje njena lekovita svojstva, pa se Kuršumlijskoj Banji dodeljuje i epitet „kraljevska“ Banja. 1928. godine, Ministarstvo politike i narodnog zdravalja ustupa Kuršumlijsku Banju sa svim mineralnim izvorima na 50 godina koncesije Akcionarskom društvu koje je prethodne godine otkupilo banjsko imanje.

Vila „Milica“ Foto: AD Planinka

Procvat od 1930. do 1934. godine

Zahvaljujući ulaganjima Akcionarskog društva, Kuršumlijska Banja u periodu od 1930. do 1934. godine doživljava pravi procvat. Preuređeno je banjsko kupatilo, a pored Vile „Kosanica“, grade se još i vile „Jugoslavija“ i „Milica“.

Sve do Prvog svetskog rata, banjsko lečenje je bilo empirijsko, a čuveni Vinternic daje naučnu podlogu za hidroterapiju. Balneologija je u to vreme bila još uvek mlada naučna disciplina čijem razvoju doprinose njenom razvoju. Okosnicu zdravstvene i turističke ponude banje, predstavljao je Zavod za prevenciju invalidnosti i rehabilitaciju Žubor. Hotel je sadržao terapijski blok koji sadrži: hidroterapiju, blatnu terapiju, elektroterapiju i kineziterapiju. Imao je 240 ležaja, salone, biblioteke, aperitiv- bar, salu za bilijar… Olimpijski bazen bio je omiljeno kupalište tokom letnjih meseci.

Temperatura lekovitih voda od 14 do čak 67 stepeni

Kuršumlijska Banja ima više vrsta lekovitih, termomineralnih, termalnih i mineralnih voda, temperature od 14°C do čak 67°C. One se javljaju kao sumporovite, ugljeno-kisele, alkalne ili gvožđevite vode. Zahvaljujući umerenoj klimi, atraktivnoj prirodi i čistom vazduhu, Kuršumlijska Banja ujedno je predstavljala i lečilište i rekreativni centar.

Očekuje se da će obnova i ponovni rad Kuršumljske Banje doneti prosperitet. U AD Planinki ističu da su ciljevi rekonstrukcije Kuršumlijske Banje širih okvira – teži se da otvaranje novih radnih mesta, oživljavanje prirode, a da dolazak novih gostiju iz zemlje i inostranstva bude motor koji pokreće čitav kraj.

Lekovita svojstva vode

Utemeljena na svojim superiornim balneološkim vrednostima, Kuršumlijska Banja bila je ranije lider u lečenju, a to će nastaviti i dalje kod:

  • bolesti lokomotornog sistema,
  • ginekoloških oboljenja,
  • neuroloških oboljenja i
  • bolesti metabolizma.

U lečenju su se najviše koristile natrijum-hidrokarbonentne, flurofidne i sulfidne hiperterme, temperature do 67°C.

Nova crkva duhovni čuvar banje

U obe banje u kojima gazduje- Prolom i Lukovskoj, a koje se nalaze na teritoriji Opštine Kuršumlija  AD Planinka je kao centralni simbol izgradila pravoslavnu crkvu. U Prolom Banji crkvu Svetog Preobraženja Gospodnjeg, a u Lukovskoj Banji crkvu Svetog Đorđa. To ima nameru da učini i u Kuršumlijskoj Banji. Crkva će biti smeštena na poziciji odakle će se pružati pogled na celu Banju i kao takva, biće njen duhovni čuvar.

Teme