Digitalizacija

ŠIROKOPOJASNA MREŽA I INTERNET Novi Pazar, Prijepolje, Gornji Milanovac, Vladičin Han, Knjaževac, Valjevo, Loznica, Ljubovija i Bačka Topola

Foto: Pixabay.com

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić saopštila je da je početak realizacije Projekta za zajedničku izgradnju širokopojasne mreže u ruralnim područjima, od ključnog značaja za uključivanje svih građana Srbije u digitalno društvo. Prilikom potpisivanja prvih ugovora sa operatorima za izgradnju mreže u ruralu, ministarka je navela da će ugovorenim radovima u 34 naselja više od pet i po hiljada domaćinstava dobiti brzi i stabilni internet i to u devet opština: Novi Pazar, Prijepolje, Gornji Milanovac, Vladičin Han, Кnjaževac, Valjevo, Loznica, Ljubovija i Bačka Topola.


To znači da će na hiljade mladih dobiti mogućnost savremenog obrazovanja, dok će privrednici u tim područjima moći bolje i uspešnije da posluju. Ovaj projekat omogućava i razvoj preduzetništva u oblasti poljoprivrede, usluga, domaćeg turizma, kulturne baštine“, istakla je Matić.


Ona je podsetila da su ugovori koji su potpisani sa predstavnicima „Telekom Srbija“, „Orion Telekom“, „SBB“ i „Sat trakt“ rezultat prvog u nizu javnih poziva operatorima, koji je bio otvoren od 9. do 30. septembra 2020, kao i da tom prilikom nije bilo prijava za 15 naselja.
„Mi smo i na ovom prvom pozivu videli da postoje naselja za koje operatori nisu zainteresovani čak ni uz finansijsku podršku države, tako da ćemo i za ta naselja i za te porodice obezbediti internet i šansu za normalan život udigitalnoj budućnosti“, poručila je ministarka.

Projekat zajedničke izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima, u prvoj fazi uključuje ukupno 600 naselja sa oko 90.000 domaćinstava i planirano je da bude završen u 2022. godini.

Teme