Agro Svet

BIĆE ĆURETINE ZA BOŽIĆ Olakšana putovanja za sezonske radnike koji rade na živinarskim farmama u Velikoj Britaniji

Foto: Pixabay.com

AUTOR: BBC.com

Pravila putovanja su olakšana za ljude koji stižu u Veliku Britaniju da bi radili na farmama živine, a sve kako bi se osiguralo da na raspolaganju ima dovoljno ćuretine za božićne večere. Sezonski radnici iz inostranstva mogu odmah da započnu posao tokom 14-dnevnog karantina. Grant Shapps, sekretar za transport, izjavio je da će nove mere osigurati da proizvođači hrane mogu „pratiti korak sa božićnom potražnjom“, prenosi BBC.com. 

Ranije su stizala upozorenja od proizvođača na nestašicu ćuretine zbog nedostatka dovoljno kvalifikovanih radnika za preradu mesa. Prema novim pravilima, sezonski radnici se moraju izolovati od ostatka javnosti tokom prvih 14 dana. 

Da bi izbegli potencijalno širenje koronavirusa, oni takođe moraju da žive zajedno i rade sa grupom istih radnika tokom svog boravka u Engleskoj. 

„Božićna večera je vrhunac godine za mnoge porodice i ove godine će biti posebno značajna. Ove mere podržaće kompanije koja su se „suočile sa neviđenim izazovima od koronavirusa”“, naglasio je sekretar za transport.

Richard Griffiths, šef Britanskog saveta za živinu (The British Poultry Council – BPC) u oktobru je pozvao vladu da izuzme sezonske radnike iz karantinskih pravila. Upozorio je da je potrebno 1.000 radnika iz Evropske unije koji bi radili na farmama, a da bi se zadovoljila božićna potražnja. 

Takođe je nedavno izjavio i da je industrija odlučna da isporuči domaćinstvima širom zemlje potrebne količine mesa.

“Ako nam izuzeće pomogne da omogućimo da se Božić proslavi na tradicionalni način i pomogne našim manjim sezonskim proizvođačima, to može biti samo dobra stvar”.

Prema podacima Odeljenja za životnu sredinu, hranu i ruralna pitanja (Department for Environment, Food and Rural Affairs) skoro 5.500 sezonskih radnika svake godine stigne na farme u Engleskoj da pomognu tokom prazničnog perioda. Vrsta veština koje je potrebna za proizvodnju ćuretine nisu dostupne među radnicima iz Velike Britanije. Radnici moraju imati sertifikat o kompetentnosti koji izdaje Agencija za standarde hrane (Food Standards Agency).

„Industriji mesa Velike Britanije potreban je pristup pouzdanim kvalifikovanim radnicima odakle god da dolaze kako bi “zadržao protok hrane sa naših farmi do naših tanjira. Ono što nam je sada potrebno je jasan pravac da će, ako nam zatreba, sistem biti uspostavljen mnogo ranije u 2021. godini“, rekao je Toni Goodger iz Udruženja nezavisnih dobavljača mesa, a prenosi BBC.com

Teme