Info

VINO, ŽESTOKA PIĆA, JAGODASTO VOĆE I ŽITARICE Šansa za naše proizvođače za plasman na kinesko i tržište Centralne i Istočne Evrope

Foto: Pixabay.com

Srbija ima potencijal za još veću saradnju sa kineskim i partnerima iz Centralne i Istočne Evrope u oblasti proizvodnje vina i žestokih pića, jagodastog voća i žitarica, rekao je Veljko Jovanović, savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS) i podsetio da ukupna godišnja vrednost poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije prelazi 5,1 milijardu evra.

„Ovaj sektor pokazao je svoju snagu tokom krize izazvane pandemijom Kovid-19 kada su se mnoge zemlje suočavale sa nedostatkom osnovne robe, a Srbija je, s druge strane, izvozila šećer, brašno i žitarice“, istakao je Jovanović na onlajn poljoprivrednom sajmu Narodne Republike Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CEEC). Srbija je, po njegovim rečima, treći proizvođač maline i soje u Evropi, drugi proizvođač šljive i deseti proizvođač kukuruza na svetu dok je jedan od vodećih regionalnih izvoznika jabuka u Rusku Federaciju.

„Sa više od 5,1 milijardi evra i stalnim izvoznim suficitom, Srbija je snažan igrač poljoprivredne i prehrambene industrije u našem delu Evrope. Suficit u trgovini u sektoru poljoprivrede prošle godine iznosio je više od 1,3 milijarde evra“, istakao je Jovanović predstavljajući potencijal poljoprivrednog i prehrambenog sektora Srbije i pozvao kineske kompanije da ulažu u srpski agrar.

„Iako je 2020. bila godina izazova, proizvođači poljoprivrednog i prehrambenog sektora nikad nisu prestali da razmišljaju o budućnosti“, rekao je Jovanović obraćajući se učesnicima konferencije.

Šandong-Kina poljoprivredna konferencija i onlajn sajam

U Srbiji se, dodaje, trenutno grade stotine kilometara puteva koji povezuju proizvodne jedinice u našoj zemlji, a u velikom obimu na ovim projektima učestvuju i kompanije iz Kine.

Šandong-Kina poljoprivredna konferencija i onlajn sajam održani su 1. i 2. decembra u organizaciji lokalne vlade Šandong provincije. Događaju su prisustvovali predstavnici više od 200 velikih kompanija poljoprivrednog i prehrambenog sektora Šandonga i drugih kineskih provincija, kao i predstavnici poljoprivrednog sektora EU zemalja.

Šandong provincija nalazi se na primorju, u istočnom delu Kine i sa 95 miliona stanovnika predstavlja treću po važnosti ekonomsku regiju, a prvu po obimu međunarodne razmene u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru.  

Teme