Berza

IZVEŠTAJ PRODUKTNE BERZE od 30. novembra do 4. decembra Soja najtrgovanija, slaba tražnja za pšenicom

foto: Pixabay.com

Na novosadskoj Produktnoj berzi u protekloj nedelji cene su zabeležile negativne trendove. Oni su bili praćeni smanjenim obimom trgovanja, dok je soja ponovo bila najtrgovanija roba. Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 1.625 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 82.189.500 dinara.

Logistički problemi, pad vrednosti dolara u odnosu na evro, kao i dešavanja na svetskim berzama su uzroci negativnog trenda na tržištu kukuruza. Na domaćem tržištu ugovori su zaključivani po jedinstvenoj ceni od 19,00 din/kg bez PDV-a (20,90 din/kg sa PDV-om) što ujedno predstavlja ponderisanu cenu za ovu sedmicu. U odnosu na prethodni upoređujući period cena je niža za 2,46%.
Ponuda pšenice po 21,00 din/kg bez PDV-a nije rezultirala zaključenjem berzanskih ugovora na robno-berzanskom tržištu. Slaba aktivnost izvoznika na tržištu pšenice, samim tim i slaba tražnja za hlebnim zrnom i dalje se nastavlja.
Soja je početkom nedelje krenula u pozitivnom smeru, da bi krajem nedelje zabeležila negativan trend. Sojom se trgovalo u cenovnom opsegu od 51,00 do 52,50 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 51,93 din/kg bez PDV-a (57,12 din/kg sa PDV-om), što predstavlja pad od 0,49% u odnosu na prethodno posmatrani period.

Teme