Ekologija

Akcija ozelenjavanja Novog Kneževca DONACIJA 429 sadnica JP „VOJVODINAŠUME“

Doprinos zdravijoj životnoj sredini Foto: JP "Vojvodinašume"

JP „Vojvodinašume“ doniralo je 429 sadnica, za devet naseljenih mesta opštine Novi Kneževac u sklopu akcije ozelenjavanja, koju organizuje udruženje građana „Za bolji Novi Kneževac“. Vrednost donacije JP „Vojvodinašume“ je 254.971 dinara.

Realizacija ovog projekta počela je raspodelom sadnica ispred objekta KUD-a „Tiszagyöngye“ Novi Kneževac, koju je predvodio direktor JP „Vojvodinašume“ Roland Kokai.

„Sadnjom drveća ulepšavamo nekoliko urbanih lokacija na teritoriji opštine Novi Kneževac i to sa vrstama drveća koje odgovaraju takvom ambijentu i staništu. Vrste drveća opredeljene su od strane šumarskih stručnjaka, mojih kolega, iz JP „Vojvodinašume“ i radi se o dekorativnim i hortikulturnim vrstama koje su proizvedene u rasadnicima JP „Vojvodinašume“ specijalno „školovane“ (negovane) za urbano ili parkovsko okruženje. Zajedno za predstavnicima udruženja „Za bolji Novi Kneževac“ sadimo oko 430 komada sadnica i to: koprivić, lipa, gorski javor, brest, smrča, bor, kleka, evodia, kerleuterija, tamariks, sirijska ruža i razne vrste tuja, i na najbolji mogući način ulepšavamo prostor i dajemo doprinos zdravijoj životnoj sredini“, rekao je Roland Kokai.  

JP „Vojvodinašume“ su prema njegovim rečima, učesnici i partneri velikog broja ovakvih događaja.

„Ovo nije tipična aktivnost šumara jer se ne radi o šumama, ali baš zbog toga, mi prvi svojim primerom moramo pokazati koliko je važno da čuvamo, ali i unapređujemo životnu sredinu. Svesni smo činjenice da je Vojvodina poljoprivredna regija i da je pošumljenost jako mala. Baš ovo područje gde se danas nalazimo ima vrlo nizak stepen pošumljenosti (svega 1%). I to je tema koja je otvorena i koja je zadatak za sve nas. Preduzeće „Vojvodinašume“ vrlo odgovorno čuva i gazduje šumama u Vojvodini i svim resursima koji su nam povereni. Tražimo nove površine i novi prostor za šume, a to nije lak posao“, naglasio je Roland Kokai. 

U saradnji sa udruženjem građana „Za bolji Novi Kneževac“, lokalnom samoupravom i stanovnicima opštine Novi Kneževac, uz stručni nadzor radnika JP „Vojvodinašume“, posađene su donirane sadnice na više lokacija u Novom Kneževcu, Banatskom Aranđelovu, Srpskom Krsturu.

Teme