Ceger

UNIVEREXPORT domaći lanac sa sopstvenom ORGANSKOM proizvodnjom na čak 55 hektara

Organska proizvodnja na imanju u selu Lipar Foto: Univerexport

Univerexport, najveći domaći trgovinski lanac u Srbiji, osim što u svojim prodavnicama plasira domaće proizvode, proizvodi i sopstvene. Od osnivanja kompanije u Novom Sadu prošlo je 30 godina, a 2014. zasejano je i prvo organsko seme, nakon čega je dobijen sertifikat za organsku proizvodnju, koja se danas prostire na 55 hektara plodne zemlje na imanju u selu Lipar, u blizini Kule u Vojvodini. Tako se rodio i brend Organa.

Prvo ogransko seme zasejano pre šest godina

Univerexport osnovan je 25. septembra 1990. godine. Četvoro zaposlenih je započeo razvoj velike grupacije. Danas Univerexport ima više od 160 prodavnica u Vojvodini, Beogradu i okolini. Sopstveni proizvodni pogoni Univerexporta počeli su sa radom 1996. godine, a 2014. je zasejano i prvo organsko seme, nakon čega je dobijen sertifikat za organsku proizvodnju. Tada nastaje brend Organa.

Trenutno se organska proizvodnja prostire na 55 hektara organske zemlje u selu Lipar, u blizini Kule, a u narednim godinama, plan je proširenje na još tolikoj površinu. Od pre šest godina Univerexport postaje mesto na kome organski proizvodi, sa fokusom na one iz sopstvene proizvodnje, nalaze put do potrošača – od njive do police.

Uroš Vučurević

Kako je nastao brend Organa

Kada kažemo organska hrana, mi zapravo mislimo na onu za koju znamo odakle dolazi, na onu čije zrno smo mi posejali u našoj organskoj zemlju, na onu koja je rukama vrednih domaćina stvarana. Iz tog razloga smo stvorili brend Organa, želeći da svoju ljubav prema prirodnoj hrani, proizvedenoj na prirodan način i bez tretiranja hemikalijama prenesemo i do naših potrošača. Na kraju, ono što sami gajimo i konzimiramo, nudimo i našim kupcima i svojoj porodici”, kaže Uroš Vučurević, začetnik organske proizvodnje u kompaniji Univerexport.

Od jeseni u Univerexportu i organski luk i krompir

Od početka bavljenja organskom proizvodnjom, za šest godina, ogransko suncokretovo i laneno ulje, kao i organsko pšenično brašno postaju veoma traženi organski proizvodi u Univerexport maloprodajnim objektima.

Od ove jeseni samo u Univerexport objektima potrošači u ponudu imaju i organski luk i krompir.

Pored organskih proizvoda, vino i pršut Vučurević, sveže meso i prerađevine pod brendom Bačka, kao i sladoledi Uni Gelati, su sopstveni proizvodi ovog domaćeg trgovinskog lanca. I uvek sa istim ciljem – stvoriti poverenje u kvalitet proizvoda koje nudite svojim kupcima, a u isto vreme ulagati u sopstvenu zemlju i u ovo društvo. 

Teme