Info

Završen ovogodišnji konkurs Internacional Medis Awards – među 19 finalista i farmaceut Nenad Miljković iz Srbije

Nenad Miljković Foto: Promo

Svečanim završnim događajem koji se zbog pandemije odvijao u virtualnoj okolini dodelom nagrada i priznanja za istraživački rad najboljim lekarima i farmaceutima koji se pored kliničkog rada posvećuju i istraživanjima završen je ovogodišnji, sedmi uzastopni konkurs International Medis Awards for Medical Research. Među devetnaest finalista u konkurenciji za najprestižnija regionalna priznanja iz oblasti medicine i farmacije bio je i srpski farmaceut Nenad Miljković, specijalista kliničke farmacije i evropskog javnog zdravlja. Miljković je načelnik Odeljenja za farmaceutsku zdravstvenu delatnost na Institutu za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica“, direktor finansija Evropskog udruženja bolničkih farmaceuta (EAHP) i predsednik Sekcije za bolničku farmaciju u Savezu farmaceutskih udruženja Srbije.

„Biti finalista na konkursu IMA je velika privilegija za mene kako u profesionalnom tako i u ličnom pogledu. Takođe pokazuje da je prepoznato istraživanje čiji je cilj osiguranje bezbednosti pacijenta kroz zajednički rad farmaceuta, lekara, medicinskih sestara i drugih zdravstvenih radnika u vreme nestašice lekova“, izjavio je magistar Miljković prilikom uvrštenja u finalni izbor na području farmacije.

Na osnovu istraživačkih radova koje je sproveo sa kolegama iz Evrope pokušali su da ukažu na značaj teme nestašice lekova i potrebe da se terapijska supstitucija kada nastupi nestašica lekova sprovede na način koji bi omogućio da se ceo tok terapije i ishodi – terapijski, zdravstveni – ne naruše. Zbog ograničenja resursa, možda neće biti moguće ili poželjno izvršiti prospektivnu procenu rizika za svaku nestašicu. Međutim, za kritično neophodne lekove od presudne važnosti je imati spremnu zamenu za upotrebu na osnovu procene rizika. Štaviše, potencijalni rizici zamene po zdravlje pacijenta treba da se identifikuju pre nego što se pojavi nestašica i drugi lek izda kao alternativa.

Svi ovogodišnji finalisti i njihov istraživački rad predstavljeni su u filmu Predani nauci, u kom su nastupili i neki drugi ugledni predstavnici iz oblasti nauka. 

Za najbolji istraživački rad takmičili se lekari i farmaceuti iz devet zemalja

Za nagradu za najbolji istraživački rad takmičili su se lekari i farmaceuti iz devet zemalja: pored Srbije još iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Severne Makedonije i Slovenije. Stručna komisija ove godine je dobila čak 309 stručnih članaka, što je najviše do sada. U uži izbor ušla su  222 kandidata, a u finalu ih je bilo 19. Naziv pobednika je dodeljen u svim uključenim kategorijama: farmacija, gastroenterologija, ginekologija, intenzivna medicina i anesteziologija, neurologija, oftalmologija, pedijatrija, pulmologija i alergologija, reumatologija. U svakoj kategoriji bila su po dva finalista, uz izuzetak ginekologije, gde su se ove godine za naziv najboljeg takmičila tri finalista. 

I ove godine je stručni žiri dodelio nagradu u posebnoj kategoriji, u kojoj se pored stručnosti isticala prvenstveno briga za bližnje. Dodeljena je osoblju Klinike za ženske bolesti i porode Kliničkog bolničkog centra Zagreb, tj. rodilišta u Petrovoj, koje je 22. marta ove godine tokom jakog potresa uz velike napore svih lekara i medicinskih sestara, kao i uz nesebičnu pomoć dobrovoljaca uspelo ne samo da preseli svu novorođenčad, prerano rođenu odojčad u inkubatorima i njihove mame nego se za njih odgovarajuće pobrinuti. Time su pokazali visoki stepen stručnosti, znanja i organizacionih spretnosti, kao i veliku međuljudsku solidarnost. 

Pred žirijem ni malo lak zadatak

Za verodostojnost čitavog konkursa International Medis Awards pobrinuo se međunarodni stručni žiri sastavljen od deset članova koji dolaze iz sedam zemalja iz kojih su prijavljeni kandidati. Kriterijumi za učešće na konkursu su bili jasni – objava članka u stručnoj međunarodnoj publikaciji koja ima faktor uticaja najmanje 1,500. 

„Ako pobedite na konkursu International Medis Awards, znači da ste uspeli da zamislite, izvedete i u međunarodnom časopisu sa visokim faktorom uticaja objavite važan istraživački rad. A upravo kvalitet publikacije najviše odlučuje o mestu koje će kandidat zauzeti. U IMA smo zasnovali bodovanje koje na dve decimale precizno pokazuje koje mesto je osvojio kandidat. Kod bodova se dakle ocenjuje faktor uticaja međunarodnog časopisa, da li je kandidat prvi ili vodeći autor i da li je reč o pretežno kliničkom ili nekliničkom istraživačkom radu. Sve je osmišljeno veoma transparentno, što je za mene i prvi i glavni uslov„, izjavio je predsednik žirija prof. dr sc. Matija Tomšič, dr. med. spec. reumatologije iz UKC Ljubljana, Slovenija

Iako su kriterijumi za ulazak u finale jasni, žiriju ipak nije uvek lako kada donosi odluke. Još od 2016. godine član nezavisnog žirija za područje farmacije je dr sc. Ivan Stanković, redovni profesor na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. On veruje da je „IMA važan u prepoznavanju istraživanja i naučnika iz oblasti medicine i farmacije u regionu. Kvalitet istraživanja u farmaciji je visok i uprkos jasnom bodovanju ponekad nije lako odlučiti ko zaslužuje da bude pobednik.” 

Snimku virtualnog događaja, odnosno film „Predani nauci“ možete pogledati na YouTube.

Teme