Foto: Pixabay.com
Voćarstvo i vinogradarstvo

Ograničen maksimalni uvoz vina iz EU po jednom uvozniku

Odlukom Vlade Srbije raspoređene su kvote za uvoz vina iz Evropske unije po preferencijalnim stopama, za 2021. godine. Ovom odlukom ograničena je količina vina koju može da uveze jedan uvoznik, a što je bilo predmet osporavanja u prethodnom periodu.

Kvote za uvoz vina određene su prema kvartalima i u prva tri kvartala 2021. pojedinačni uvoznik može da uveze maksimalno 15% ukupne kvartalne kvote. Od ove odluke izuzet je poslednji kvartal. Izuzetno ako jedan uvoznik u prethodnom tromesečju nije dostigao 15% kvartalne kvote, ta količina dodaje se na maksimalnih 15% u narednom kvartalu.

„Zadovoljni smo što je Vlada Srbije prihvatila inicijativu Unije poslodavca i donela ovakvu odluku. Njome se uvodi red na našem tržištu vina i omogućava ravnopravna konkurencija svim učesnicima u poslovima uvoza, bez obzira na njihovu veličinu“, kaže Srđan Drobnjaković, direktor Unije poslodavaca Srbije.

Ukupna kvota za uvoz vina iz EU u 2021. godini iznosi 2,5 miliona litara i podeljena je na četiri jednake kvartalne kvote od po 625.000 litara.

Teme