Info

SUMIRANJE REZULTATA PKS 2020. Sačuvana ekonomska baza, zadržan nivo investicija

Foto: Promo

Prilagođavanje privrednika novim uslovima poslovanja nastalim zbog pandemije i brza i efikasna podrška države, omogućili su da sačuvamo našu ekonomsku bazu, ocenio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež obraćajući se privrednicima i ukazao da je privredna komora fokusirana na stvaranje novih poslovnih modela, kako bi efikasno pružila adekvatnu podršku privredi da odgovori na izazove izmenjenog poslovnog okruženja.

„Novi svet ne dolazi sutra, došao je juče. Na nama je da znamo kako da odgovorimo, da nađemo nove načine kako da stvaramo dodatu vrednost. Globalna kriza je pokazala da moramo da se menjamo, da stvaramo nove poslovne modele. PKS je tu da pomogne“, poručio je predsednik PKS u godišnjem onlajn obraćanju članovima organa i tela PKS, u okviru devete sednice Skupštine PKS.

Čadež je ukazao da su uprkos pandemiji i ogromnim poteškoćama sa kojima se privreda suočila, sačuvani ekonomska baza, niska i predvidiva inflacija, stabilan devizni kurs, relativno dobar priliv SDI – za devet meseci priliv 1,8 mlrd evra, proizvodni i izvozni kapacitet privrede. Industrijska proizvodnja za 10 meseci 2020. godine porasla za 0,3 odsto, nastavljen je rast suficita u razmeni uslugama, zahvaljujući daljem napretku sektora informacionih i telekomunikacionih usluga.

Spoljnotrgovinska robna aktivnost opala je za oko pet odsto što je značajno manje, od inicijalnih očekivanja, nastavlja se period „jeftinog novca“ usled stimulativne monetarne politike koju vode centralne banke.

U 2021. godini, aktivnosti Privredne komore Srbije biće usmerene na ekonomske mere koje se odnose na dalje odlaganje poreza i doprinosa za najosetljivije kompanije, refundaciju dela troškova za zaposlene, kao i smanjenje PDV-a na hranu i piće hotelijerima i ugostiteljima sa 20 na 10 procenata, nastavak kreditiranja privrede, posebno malih i srednjih preduzeća, po povoljnim uslovima u okviru garantne šeme, kao i na uspostavljanje izdavanja jedinstvene radne i boravišne dozvole za radnike iz regiona, koji ulaze u Srbiju zbog radnog angažmana.

Na planu novih usluga, PKS će se fokusirati na poboljšanje uslova za onlajn trgovinu, razvoj digitalnih servisa i jačanje „digitalne komore“ i portala ePKS, edukaciju, dualno obrazovanje, podršku internacionalizaciji poslovanja privrede, inovacijama, ekološkim  i drugim projektima.

Značajni projekti u 2020.

Značajni projekti koje je PKS pokrenula u 2020 i kojima treba da se posvetimo u narednim godinama jesu „Stvarano u Srbiji“ – podrška domaćim proizvodima i proizvođačima, „Moja prva plata“ – podrška mladima bez radnog iskustva da se što pre zaposle, kao i veliki projekat „Za naše heroje“ – podrška zaposlenima u Kovid sistemu, dodao je Čadež.

Privrednicima se obratila i ministarska privrede Anđelka Atanasković, istakavši da se podrška poslovanju nastavlja u tri smera, ka velikim investicijama, razvoju preduzetništva i unapređenju poslovne infrastrukture. „Ministarstvo privrede nastaviće sa merama podrške privredi i u 2021. godini. U budžetu je za podsticaj privredi izdvojeno 17,6 milijardi, a za podršku direktnim investicijama više od 15 milijardi dinara“, ukazala je Atanasković.

„Za očuvanje likvidnosti i podsticanje zapošljavanja, Ministarstvo privrede izdvojilo je 160 milijardi dinara i time je oko 250.000 privrednih subjekata dobilo podršku. Za sledeću godinu Ministarstvo privrede je najveći deo budžeta opredelilo takođe za podršku privredi i nove investicije, a to je ono što će najviše uticati na rast BDP-a“, navela je Atanasković. Kako je istakla, za podršku razvoja preduzetništva izdvojena je 2,1 milijarda dinara, a za nekoliko programa podrške malim i srednjim predzećima i preduzetništvu, dve milijarde dinara. 

Predsednik Skupštine Privredne komore Srbije Miloš Nenezić, ocenio je da je 2020. godina bila izazovna za privrednike, koji su se borili da sačuvaju poslovanje, a u tome uspeli uz podršku države i Privredne komore Srbije.

Važna uloga Privredne komore Srbije u vreme pandemije

„Ogromno zalaganje privrednika, preko 150 inicijativa, većina u vreme pandemije, dali su zamah privredi da funkcioniše i očuva poslovanje. Privrednici su, čuvajući svoje firme, uspeli da očuvaju privredu Srbije, a u narednom periodu predstoji usmeravanje inicijativa ka pogođenijim sektorima i ispravljanje dosadašnjih propusta“, poručio je Nenezić, koji je i predsednik Unije poslodavaca Srbije.  

Predstavnici kompanija i udruženja istakli su važnu ulogu Komore i njenu snažnu podršku poslovnoj zajednici u vreme pandemije i izrazili očekivanje da će partnerstvo i odlična saradnja biti nastavljena i u narednim godinama. Menadžer komunikacija „Nelt grupe“ Marko Milanković ukazao je na važnu podršku PKS u otvaranju novih kanala komunikacije i trgovine prema tržištima EU i regiona, posebno na početku pandemije.

Predstavnik Parlamenta preduzetnika Slavko Novaković i Goran Janković, direktor kompanije „Inmold“ istakli su značaj dualnog obrazovanja i digitalizacije i pozvali kolege privrednike i preduzetnike da se uključe u  dualni sistem. Direktor u kompaniji „Eliksir“, Samir Krak rekao je da u Hemijsko-industrijskom parku Prahovo očekuje dolazak 20 do 25 velikih investicija, a prihod tih kompanija bi, kada počnu sa radom, trebalo da iznosi više od milijardu evra. Kako je naveo, 90 odsto proizvodnje tih kompanija trebalo bi da ide u izvoz.

Ovom prilikom, proglašeni su i dobitnici godišnje nagrade Privredne komore Srbije za 2020. godinu za izuzetne rezultate poslovanja u 2020. godini.

Proglašene najbolje kompanije i poslovni lideri u 2020.docx

Teme