Zdravlje

Biotehnološka kompanija BAT najavila početak prve faze kliničkog ispitivanja vakcine protiv COVID-19

Foto: Promo

Biotehnološka kompanija koja posluje u okviru British American Tobacco Grupe (BAT), Kentucky BioProcessing (KBP), najavila je da je u planu početak prve faze kliničkog ispitivanja vakcine protiv virusa COVID-19 na ljudima. Najava je usledila nakon dobijanja odobrenja Američke agencije za hranu i lekove (FDA) za istraživanje primene potencijalno novog leka.

Ovim odobrenjem, BAT vakcina postaje deo grupe potencijalnih vakcina koje su napredovale iz faze predkliničkih ispitivanja. Testiranje vakcine obuhvatiće 180 zdravih dobrovoljaca, koji će biti podeljeni u dve starosne grupe, starosti od 18 do 49 godina i od 50 do 70 godina. Dodatno, svaka grupa će se podeliti u one za lečenje sa manjim i većim dozama vakcine. Rezultati se očekuju sredinom 2021. godine i oni će, u slučaju pozitivnih rezultata, omogućiti početak druge faze testiranja.  

Za razvoj vakcine korišćena je KBP-ova tehnologija ubrzanog rasta duvana. Zahvaljujući jedinstvenom pristupu, ova tehnologija nudi niz mogućih prednosti, uključujući brzu proizvodnju aktivnih sastojaka vakcine za oko šest nedelja, u poređenju sa konvencionalnim metodama, kojima je potrebno nekoliko meseci. Istovremeno, vakcina ima potencijal da ostane stabilna na sobnoj temperaturi, što bi predstavljalo veliku prednost za zdravstvene sisteme širom sveta. U slučaju uspešnosti, brzina proizvodnje aktivnih sastojaka može smanjiti vreme između identifikovanja novih virusa, soja virusa, razvoja i primene vakcine.

Vakcina na biljnoj bazi

Dok traje ispitivanje vakcine, KBP istovremeno sprovodi, a nedavno je završio i upis u prvu fazu kliničkog ispitivanja, razvoj potencijalne četvorovalentne vakcine protiv gripa, koja koristi istu tehnološku platformu na biljnoj osnovi. Zalaganja kompanije pokazuju potpunu predanost BAT-a nauci i inovacijama. 

„Početak ispitivanja na ljudima obe naše potencijalne vakcine – protiv COVID-19 virusa i protiv sezonskog grupa, predstavlja značajnu prekretnicu. Naša jedinstvena tehnologija vakcina na biljnoj bazi, koja deluje kao brza, efikasna podloga za proizvodnju antigena za razne bolesti, temelj je tog napretka i u ovom trenutku odgovara na hitnu globalnu potrebu za sigurnim i delotvornim tretmanima i vakcinama. Ovo je deo naše trajne posvećenosti inovacijama i nauci kao temelju našeg poslovanja. Kao kompanija posvećena izgradnji bolje budućnosti, ponosni smo što imamo ulogu u globalnoj borbi protiv ovog virusa, a nadamo se da možemo doprineti rešenju“, rekao je dr David O’Reilly, direktor naučnih istraživanja u kompaniji BAT.

Teme