Zdravlje

Najveći uspeh HEMOFARMA u 2020. Branili zdravlje, sačuvali poverenje

Foto: Promo

U godini koju je obeležila pandemija koronavirusa, Hemofarm je u nikad zahtevnijem ambijentu uspeo da na vreme, u potrebnoj količini i u očekivanom kvalitetu proizvede i isporuči lekove na tržišta Srbije i širom sveta, što kompanija ocenjuje kao svoj najveći poslovni uspeh tokom prethodnih meseci. Potvrda za Hemofarmov rad stigla je i od matične kompanije Štada koja je u okviru Grupe upravo srpsku kompaniju nagradila za uspešno funkcionisanje lanca snabdevanja u 2020.

Ronald Zeliger Foto: Promo

„Hemofarm je i u ovoj jubilarnoj godini kada obeležava 60. rođendan, potvrdio svoju lidersku poziciju, ali pre svega na delu pokazao šta znači borba za zdravlje ljudi. Od nas se i u vremenima najvećih kriza očekuje da nesmetano radimo i obezbedimo redovno snabdevanje tržišta lekovima. Upravo zato, tokom cele godine naš cilj je bio da obezbedimo sigurne uslove za rad zaposlenih i da proizvedemo dovoljno lekova za sve – kako za naše građane u Srbiji tako i za potrošače u Evropskoj uniji, Rusiji i dr. Radili smo udarnički i iskreno verujem da su naši zaposleni zajedno sa zdravstvenim radnicima i farmaceutima bili na prvoj liniji odbrane zdravlja. Upravo zato sam mnogo zahvalan svim ljudima u Hemofamu, u proizvodnim centrima, na terenu kao i onima koji su iz svojih domova pokazali šta sve zajedno možemo da postignemo“, ističe generalni direktor Hemofarma dr Ronald Zeliger. 

Ukoliko poslovne rezultate u ovoj netipičnoj godini poredimo sa onim ostvarenim u 2019, Hemofarm je uvećao obim proizvodnje uz održani nivo od 280 miliona pakovanja. Naime, povećan je obim proizvedenih jedinica za šest odsto tako da je ove godine u Hemofarmovim pogonima proizvedeno 6,5 milijardi tableta i drugih formi. 

Plasirano 17 novih proizvoda, donirano 150 medicinskih monitora

Uprkos teškoćama koje je Covid-19 doneo u poslovno okruženje, Hemofarm je uspeo da na tržište plasira i 17 novih proizvoda poput leka za terapiju umerenog do teškog akutnog i hroničnog bola kod odraslih (molekul tapentadol), a za pacijente koji boluju od osteoporoze najsavremeniji lek iz ove terapijske oblasti, biosimilar teriparatid. Midol Protect 75, Probiotic Daily, Magnetrans Duo samo su neki od novih proizvoda u portfoliju kompanije. 

Hemofarm je tokom vanrednog stanja zaposlenima koji su svakodnevno radili na proizvodnim lokacijama, isplaćivao stimulaciju od 10 odsto plate, a imajući u vidu posledice koje pandemija ostavlja ne samo na fizičko već i na mentalno zdravlje ljudi, kompanija je zajedno sa Hemofarm fondacijom sprovela program psihološke podrške za zaposlene. Ovaj program obuhvatio je individualne razgovore sa psihologom, tribine i radionice sa psiholozima, kao i brojne stručne tekstove dostupne na internom portalu.
Poznato je da Hemofarm redovno pomaže zdravstvene i druge institucije, a to je bilo posebno važno u vreme aktuelne pandemijske krize. Štada i Hemofarm su Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, zemljama u kojima imaju proizvodne pogone, donirali 150 medicinskih monitora u vrednosti od oko 400.000 evra. U isto vreme, Hemofarm fondacija je sa pet miliona dinara u borbi protiv koronavirusa podržala Šabac i Vršac, gradove u kojima kompanija ima proizvodnju u Srbiji. Dodatno, za zdravstvene radnike u 18 domova zdravlja u BiH donirana je i zaštitna oprema u vrednosti od skoro 20.000 evra.

Teme