Info Točkovi&Pruga&Nebo

NOVO Na NIS Petrol i GAZPROM benzinskim stanicama Plaćanje računa pomoću mobilnog telefona

Foto: NIS

Na svim NIS Petrol i GAZPROM benzinskim stanicama u Srbiji od danas je moguće platiti račun korišćenjem „IPS pokaži“ metode, odnosno pomoću mobilnog telefona sa aplikacijom u koju je integrisan IPS QR kod Narodne banke Srbije. Inovativni način plaćanja prvi put je dostupan na benzinskim stanicama i predstavlja bezbedno, brzo i jednostavno rešenje koje isključuje korišćenje platnih kartica ili gotovog novca.


Kada kupac želi da plati gorivo ili drugu robu na kasi benzinske stanice potrebno je da aktivira mbanking aplikaciju na svom telefonu, klikne na opciju „IPS pokaži“, unese svoj PIN kod, otisak prsta ili skenira lice kako bi banka izvršila autentifikaciju i pokaže IPS QR kod prodavcu. Prodavac zatim skenira kod sa telefona, a za nekoliko sekundi kupac i prodavac dobijaju informaciju da je transakcija uspešna i proces je štampanjem fiskalnog računa završen.


Primenom savremene tehnologije na NIS Petrol i GAZPROM benzinskim stanicama mobilni telefon postaje novčanik, a korisnici dobijaju mogućnost da na praktičan i siguran način izvrše plaćanje i iskoriste prednosti tehnološkog razvoja savremenog sveta.


Dragana Stanić, vicerguverner Narodne banke Srbije, izjavila je da su promene i uvođenje savremenih servisa kontinuirani proces za Narodnu banku Srbije.


„Na putu inovacija, vrlo nam je značajna podrška kompanija koje prepoznaju značaj savremenih servisa i koristi koje ti proizvodi donose, među kojima je i kompanija NIS. Ovom prilikom se zahvaljujemo kako NIS-u, tako i Banci Poštanska štedionica, na tome što su uveli ovaj najsavremeniji vid plaćanja na prodajnim mestima čime su se svrstali u grupu trgovaca koji zajedno sa Narodnom bankom Srbije prave velike korake ka zajedničkom cilju – moderna, jednostavna, sigurna i jeftina platna usluga za sve, u svakom trenutku i u svakoj prilici. Instant plaćanja nisu samo brza i jednostavna, već podrazumevaju značajno niže troškove prihvatanja u odnosu na kartična plaćanja i dodatno, od svake naplate putem instant plaćanja sredstva su kompaniji NIS na raspolaganju u nekoliko sekundi zahvaljujući platnom sistemu Narodne banke Srbije, koji je guverner, gospođa Jorgovanka Tabaković, pustila u rad pre dve godine i kojim je već izvršeno preko 30 miliona transakcija“, istakla je viceguvernerka Narodne banke Srbije, dodajući da će uskoro Narodna banka pustiti u rad uslugu instant prenosa novčanih sredstava kod kojih će građani biti u mogućnosti da jednostavno, u nekoliko sekundi, pošalju svoj novac na broj mobilnog telefona i to znajući samo broj mobilnog telefona primaoca plaćanja, bez potrebe da pamte ili zapisuju broj računa primaoca plaćanja.

Stalna modernizacija i uvođenje inovacija

Anton Čerepanov, zamenik generalnog direktora NIS-a i direktor Funkcije za finansije, ekonomiku, planiranje i računovodstvo, rekao je da je NIS, kao lider na domaćem tržištu naftnih derivata, usmeren na stalnu modernizaciju i uvođenje inovacija u svim segmentima poslovanja.


„Činimo još jedan korak napred ka stvaranju jačeg, inovativnijeg i stabilnijeg NIS-a. Prvi u energetskom sektoru uvodimo uslugu instant plaćanja koja našim potrošačima omogućava da bezbedno, brzo, sigurno i jednostavno izvrše plaćanje na našim benzinskim stanicama, koristeći samo svoj mobilni telefon. Zadovoljstvo potrošača za kompaniju NIS je glavni prioritet i zato smo u kontinuitetu posvećeni stalnom unapređenju kvaliteta naših usluga i proizvoda. Posebno mi je zadovoljstvo što je ovo još jedan od projekata koje smo ostvarili u saradnji sa našim domaćim partnerima, Narodnom bankom Srbije i Bankom Poštanska štedonica. Nastavićemo da jačamo naše zajedničko partnerstvo i ubuduće“, istakao je Čerepanov.

I podizanje gotovine na benzinskim stanicama NIS uz DINA karticu


Bojan Kekić, predsednik Izvršnog odbora Banke Poštanska štedionica, podsetio je da su Narodna banka Srbije, NIS i Poštanska štedionica pre dva meseca omogućili podizanje gotovine na benzinskim stanicama NIS-a za korisnike nacionalne DINA kartice.

„Idemo korak dalje. Banka Poštanska štedionica je prva banka u Srbiji koja je u februaru ove godine u saradnji sa Narodnom bankom Srbije omogućila instant plaćanje IPS QR kodom. Ovo je drugi korak za NIS – posle usluge podizanja gotovine, danas smo u prilici da na svim benzinskim stanicama NIS-a, bez potrebe korišćenja platne kartice ili gotovine, plaćanje obavimo koristeći mobilni telefon. Sigurno je da ove inovacije ne bi bile ostvarive da za to nije stvoren ambijent, zavaljujući Narodnoj banci Srbije koja razvija inovativne platne usluge, kao i finansijskoj i monetarnoj stabilnosti koju obezbeđuju Vlada Republike Srbije, Ministarstvo finansija i Narodna banka Srbije“, naveo je Kekić.

Teme