Lizing

INTESA LIZING BEOGRAD I EVROPSKA INVESTICIONA BANKA Za mala i srednja preduzeća 40 miliona evra

Dok kriza izazvana virusom COVID-19 nastavlja da ugrožava globalnu ekonomiju, Evropska investiciona banka i Intesa Leasing Beograd (ILB) potpisale su zajam od 40 miliona evra za sprska mala i srednja preduzeća (MSP), kao i preduzeća sa srednjom tržišnom kapitalizacijom. Ova sredstva omogućiće ILB da putem lizinga finansira domaće kompanije pod fleksibilnijim i povoljnijim uslovima, u okviru EIB-ovih specijalnih finansijskih mera za borbu protiv COVID-19 usvojenih u maju ove godine. Ovaj dogovor pomoći će očuvanju poslova, oporavku i razvoju privatnog sektora u Srbiji. 

Teško pogođeni biznisi moći će po ubrzanim i povoljnijim uslovima da pristupe ovom finansijskom lizingu i nadomeste kratkoročne potrebe za održanje poslovanja, kao i za dugoročnije investicije. Namenjen je sektorima poput turizma, transporta, maloprodaje, logistike, proizvodnje i usluga. Ovo je treća transakcija za srpski privatni sektor, u okviru podrške Tima Evrope i  EIB-ovog finansijskog programa  za oporavak privatnog sektora na Zapadnom Balkanu.  

Potpredsednica Ljiljana Pavlova, odgovorna za aktivnosti EIB-a u Srbiji, izjavila je:

“Očuvanje poslovanja i radnih mesta i dalje je svakodnevni izazov za male biznisa širom Srbije koji zapošljavaju oko 60% radno aktivne populacije. Ova investicija omogućiće našem pouzdanom partneru u Srbiji – Intesa Leasing Beograd – da najugroženijim preduzećima obezbedi neophodna sredstva za opstanak, očuvanje biznisa, radnih mesta i likvidnosti. Takođe, time podržavamo i njihov oporavak nakon krize covidom-19, što je jednako značajno. Investiranjem 175 miliona evra u srpski privatni sektor tokom 2020. godine, jasno smo pokazali našu istrajnu podršku održivom oporavku malih i srednjih preduzeća i razvoju njihovog poslovanja tokom ove teške krize, i tako ćemo i nastaviti.”

Darko Popović, Predsednik Upravnog odbora Intesa Leasing u Srbiji, rekao je:

“Zadovoljstvo nam je što danas potpisujemo četvrtu po redu kreditnu liniju sa Evropskom Investicionom Bankom (EIB), našim dugogodišnjim partnerom, sa kojim smo do sada plasirali kredite u ukupnom iznosu od 30 miliona evra. Aktuelne okolnosti uzrokovane virusom COVID-19, najviše su pogodile mala i srednja preduzeća koja su sa jedne strane najranjivija, ali sa druge strane i najvažniji nosilac oporavka srpske ekonomije u periodu nakon pandemije. Intesa Leasing će kroz novu kreditnu liniju potpisanu sa EIB-om ponuditi ovom segmentu privrede povoljne izvore finansiranja kako bi doprineli njegovom osnaživanju i omogućili mu kontinuirano poslovanje.”

Ovo je četvrti zajam za podršku MSP koji je EIB potpisao u 2020. godini, zajedno sa dve garancije od strane Evropskog investicionog fonda, koji je deo Grupacije EIB. Ova sredstva koja ukupno iznose 175 miliona evra pospešiće oporavak privatnih biznisa koji su već duže vreme pod udarom krize COVID-19 i podržati ravnopravno zapošljavanje ljudi iz osetljivih društvenih grupa. Od 2009. godine do danas, EIB je investirao skoro dve milijarde evra u srpsku ekonomiju i time doprineo očuvanju preko 320.000 radnih mesta. 

Sem Fabrici, ambasador i šef delegacije EU u Srbiji, naglasio je:

“Mala i srednja preduzeća predstavljaju stub srpske ekonomije i ovo je još jedan konkretan način da se pomogne onima koji su teško pogođeni krizom COVID-19. MSP su zaista snažan generator ekonomskog oporavka: veliki broj srpskih preduzeća i startup kompanija našao je svoje mesto na lokalnom, kao i regionalnom tržištu. Time su značajno povećali svoj prihod i izvoz, razvili nove, inovativne proizvode i usluge, zaposlili dodatnu radnu snagu, od čega se više od 1.000 visoko kvalifikovanih radnih mesta otvori u  inovativnom sektoru – takođe i zahvaljujući finansiranju Evropske unije. Zato je potrebno da ih sada podržavamo više nego ikad”.

O EIB:

Evropska investiciona banka (EIB) je institucija Evropske unije namenjena dugoročnom kreditiranju u vlasništvu njenih država članica. EIB obezbeđuje dugoročno finansiranje za sigurna i održiva ulaganja radi pružanja podrške realizaciji ciljeva politike EU.  www.eib.org

O EIB u Srbiji

EIB je aktivna u Srbiji od 1977. godine, finansirajući ključne infrastrukturne projekte, kao i mala i srednja preduzeća, industriju, sektor usluga i lokalne samouprave. Od početka svojih aktivnosti u Srbiji, ukupno je uloženo više od šest milijardi evra u mala i srednja preduzeća i oporavak transporta, obrazovanja, zdravstva i komunalne infrastrukture. Više informacija o projektima EIB u Srbiji dostupno je na linku: https://www.eib.org/en/projects/regions/enlargement/the-western-balkans/serbia/index.htm

O EIB-u na Zapadnom Balkanu:

EIB je jedan od vodećih međunarodnih finansijera na Zapadnom Balkanu. Od 2007. Banka je finansirala projekte u regionu u ukupnom iznosu od osam milijardi evra. Pored toga što nastavlja da podržava obnovu i unapređenje javne infrastrukture, od 2010. godine, EIB je proširila polje delovanja na mnoge nove oblasti, poput zdravstva, istraživanja i razvoja, obrazovanja i malih i srednjih preduzeća.

Detaljne informacije o aktivnostima EIB na Zapadnom Balkanu dostupne su na sledećoj veb-stranici:  www.eib.org/en/publications/the-eib-in-the-western-balkans

O „Timu Evrope“ i odgovoru na krizu izazvanu pandemijom na Zapadnom Balkanu

Kao deo strategije #TeamEurope, globalnog odgovora EU na krizu izazvanu COVID-19, EIB je pripremila paket direktne podrške od 1,7 milijardi evra, prvenstveno za mala i srednja preduzeća i zdravstveni sektor. Ukupan paket finansijske podrške EU za Zapadni Balkan iznosi više od 3,3 milijarde evra. Više informacija dostupno je na linku: https://www.eib.org/en/press/all/2020-111-eib-group-to-contribute-eur1-7-billion-to-the-eu-s-covid-19-response-package-for-the-western-balkans

O Intesa Leasing Beograd 

Intesa Leasing Beograd, članica bankarske grupe, jedna je od vodećih lizing kompanija na srpskom tržištu sa neto bilansom sumom od 16,1 milijardi dinara i ukupnim plasmanom od 14,9 milijardi dinara. Spajanjem savremenih svetskih iskustava sa lokalnim veštinama, na svakodnevnom nivou nalazimo najbolja moguća rešenja u skladu sa potrebama klijenata, podržavajući bolji kvalitet života, prosperitet, razvoj ekonomije i društva u širem smislu.

Klimatske aktivnosti EIB-a

Evropska investiciona banka je aktivna u oko 160 država i predstavlja najvećeg multilateralnog zajmodavca na svetu za projekte usmerene na klimatske promene. EIB grupa je nedavno usvojila Klimatski akcioni plan kako bi ostvarila svoje ambiciozne ciljeve i podržala klimatske projekte i investicije u održivost životne sredine vredne 1 bilion evra do 2030. godine. Plan predviđa i usmeravanje više od 50% svog finansiranja za klimatske akcije i održivost životne sredine do 2025. godine. Takođe, kao deo plana, od početka 2021. godine, sve nove operacije EIB Grupacije biće usklađene sa ciljevima i načelima Pariskog sporazuma. https://www.eib.org/en/about/priorities/climate-action/index.htm

Teme