Ekologija

SEKTOR VODA I DIGITALIZACIJA Pametna rešenja za održiv razvoj Elektrovat, Schneider Electric, Suez i Veolia

Foto: Promo

Francusko-srpska privredna komora je 22. decembra 2020. održala panel diskusiju Sektor voda i digitalizacija: pametna rešenja za održivi razvoj, uz učešće svojih kompanija članica Elektrovat, Schneider Electric, Suez i Veolia. Gledaoci, predstavnici opština i gradova iz Srbije i regiona, su mogli pratiti diskusiju putem Zoom platforme.

Konferenciju je moderisala Slavica Gligorović novinarka RTS-s, specijalizovana za pitanja ekologije. Tokom konferencije bila su predstavljena najsavremenija rešenja za upravljanje vodama koja omogućavaju održivi razvoj zajednica, a učesnici su tokom panela odgovorili na brojna pitanja gledalaca.

Kompanija Schneider Electric je više decenija strateški usmerana na trend održivosti korišćenja vode. Našu strategiju smo uskladili sa ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija gde smo naročito fokusirani na tri: opštu dostupnost čiste vode i sanitarnih uslova, podsticanje inovacija i industrijalizacije, kao i  izgradnju održivih gradova i zajednica. Partneri smo našim klijentima u digitalnoj transformaciji kako bi dostigli jedinstveni cilj, a to je da voda postane bezbedna, pouzdana, efikasna i održiva u celom svom ciklusu“, rekao je Željko Marilović, predstavnik prodaje za segment voda iz kompanije Schneider Electric.

Miloš Stanković ispred kompanije Elektrovat istakao je da je trend prečišćavanja otpadnih voda usmeren ka raznovrsnijim i složenijim procesima što dovodi do potrebe za doslednim radom, gde automatizacija i primena savremenih softverskih rešenja postaje sve važnija. Primena automatizacije u postupku prečišćavanja otpadnih voda ima za cilj prikupljanje informacija i kontrolu procesa kako bi se postigli najbolji rezultati u pogledu optimizacije i kvaliteta rada postrojenja“.

Marko Milačić predstavio je najsavremenije projekte Suze kompanije u svetu, koji su direktno uticali na  poboljšanje i pojednostavljenje javnih usluga, obezbeđenje pristupa pijaćoj vodi, optimizaciji mreže vodosnabdevanja i sanitarne mreže i u usklađivanje rasta i razvoja urbanog okruženja u uslovima održivog razvoja.

‘Svi smo svedoci da sve očigledniji nedostatak prirodnih resursa znači da voda, energija i druge sirovine postaju sve skuplje. Da bi se optimizovali sistemi, koji su u vlasništvu naših klijenata, i uštedeli prirodni resursi, potrošnja se mora efikasno meriti. Ovo je uloga Hubgrade-a, vrhunskog digitalnog alata razvijenog od strane kompanije VEOLIA u ovu svrhu“, rekao je Stevan Tanasković.

U pozdravnoj reči, generalna direktorka CCIFS, Sanja Ivanić, istakla je da je trenutna situacija pandemije uklonila iz fokusa sve ostale teme, ali da je za budućnost Srbije i regiona neohodno da se nastavi javni dijalog o temi održivog razvoja.

Teme