Obnovljivi izvori energije

Država će raditi na razvoju biogasa i elektrana na biogas IZMENE Zakona o energetici

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislavom Nedimovićem o održivom razvoju biogasa i elektrana na biogas.

„Ovo je važna tema za oba ministarstva. Država se svojim strateškim dokumentima jasno opredelila da koristi sopstvene resurse u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE) i tu smo da radimo zajedno na razvoju biogasa i elektrana u ovoj oblasti“ rekla je ministaka Mihajlović, saopštio je njen kabinet.


Dodala de je da će biti izmenjen Zakon o energetici i usvojen novi zakon o OIE, jer je cilj unapređenje energetskog sektora u Srbiji koji ima stratešku važnost za privredni razvoj države. Nedimović je istakao da je poslednjih nekoliko godina očigledan razvoj velikih farmi, posebno kada je reč o tovnom govedarstvu i da se izgradnjom biogasnih postrojenja za organski otpad dobija profit i vodi računa o zaštiti životne sredine.

Biogas je vrsta gasovitog biogoriva koje se dobija procesom anaerobne fermentacije obnovljivih sirovina, organskog otpada iz prehrambene industrije i djubriva. Koristi se za proizvodnju toplotne energije, električne energije i kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije.

Teme