Osiguranje

Od 1. januara preporučuje se zelena karta za ulazak u Veliku Britaniju zbog mogućih visokih troškova graničnog osiguranja

Foto: Pixabay.com

Udruženje osiguravača Srbije preporučuje vozačima da prilikom ulaska u Ujedinjeno Кraljevstvo, od 1. januara, imaju zeleni karton za motorno vozilo, zbog mogućih visokih troškova naplate graničnog osiguranja.


U Udruženju podsećaju da 1. januara 2021. godine, zbog izlaska Velike Britanije i Severne Irske iz Evropske Unije, na snagu stupaju izmenjeni modeli funkcionisanja, koji se odnose na prekogranični saobraćaj u Sistemu zelene karte. Iako ne koristi termin „zelena karta“ Vlada Velike Britanije navodi da će od 1. januara vozači motornih vozila morati da poseduju „validni dokaz o osiguranju“ koji treba da sadrži ime osiguravajućeg društva, broj tablice vozila i period važenja osiguranja, navodi UOS.


Stručna tela Sistema zelene karte konstatovala su da to implicira moguće kontrole na granicama Velike Britanije. S obzirom na to da „drugi validni dokazi o osiguranju“ mogu biti samo polise osiguranja, a imajući u vidu da većina polisa nije napisana na engleskom jeziku, neke ni na latiničnom pismu, preporučeno je da svi voazči iz država Sistema zelene karte, čiji je član i Srbija, koji motornim vozilom ulaze u Veliku Britaniju imaju važeću zelenu kartu, kako bi izbegli moguće probleme, saopštava Udruženje osiguravača Srbije.

Teme