Zdravlje

SOK OD PŠENIČNE TRAVE JAČA IMUNITET Zelena krv za crvenu

Foto: Nenad Ratkov

Autor: Nenad Ratkov

Da li znate ili ste čuli šta je Zelena krv?! Sveži sok od pšenične/ječmene trave se sastoji od 70 odsto hlorofila a njegov hemijski sastav je vrlo sličan hemijskom sastavu hemoglobina, zbog čega se često naziva zelena krv.

Najpoznatija među žitnim travama je pšenična koja pripada porodici slatkih trava kojih ima preko 6.000 vrsta. Proizvodnja pšenice je 5000 p.n.e. bila najrazvijenija poljoprivredna grana u Egiptu. U antičko doba su vrhovi pšenične trave smatrani delikatesom, a koristili su je i stari Kinezi u medicinske svrhe. Vezana je i za mnoge hrišćanske običaje, u vreme Božića sa svećom u sredini simbolizuje zdravlje i napredak. 

Kako se pravi

Sok pšenične/ječmene trave je ekstrakt koji se dobija sporim ceđenjem mladih izdanaka. Sok od pšenične trave prvi put je nastao šezdesetih godina, pravila ga je dr Ann Vigmore, koja se izlečila od raka debelog creva i zagovarala njegovu konzumaciju za terapijski tretman mnogih bolesti, što se od tada svakodnevno pokazuje.

Najzastupljeniji su sokovi od pšenične, ječmene i speltine trave. Na sajtu www.budite-zdravi.rs mogu se pronaći brojne informacije o blagodetima bilja, klica, sokova od žitnih trava, mleka od žitarica, ali i kupiti ovi proizvodi. Sveže ceđene-nezamrznute sokove od žitinih trava možete nabaviti putem https://budite-zdravi.rs/product-category/sokovi/).

Žitne trave se smatraju izuzetno moćnom zdravom hranom sa neverovatnim prednostima. Poštovaoci zdravlja već dugo ističu nebrojene prednosti ove biljke i soka koji se od nje pravi, i to sa dobrim razlogom. Koristiti se kao svakodnevni zdravstveni tonik i može čak pomoći u lečenju određenih bolesti. 

Superhrana i deterdžent u telu

Sveži sok od žitnih trava smatra se živom hranom i predstavlja se kao superhrana. Sadrži većinu minerala, mnogo vitamina i aminokiselina, sok je hranljivi eliksir, kao i detoksifikator limfe i jetre.

Žitna trava je moćna kombinacija hranljivih sastojaka što je čini izuzetno korisnom za zdravlje. Ima mnoge terapeutske prednosti i sok od nje je poznat kao kompletna hrana. Sveobuhvatna kombinacija vitamina i hranljivih sastojaka može značajno uticati na poboljšanje blagostanja. Sveži sok od žitnih trava ima antioksidativna, antibakterijska i antiinflamatorna svojstva.

Danijela i Nenad Ratkov iz Starčeva U ČETRDESETIM pokrenuli posao i grade brend GRINA od proizvoda MIKROBILJA i KLICA

Poznato je da telo napaja snabdevanjem trenutnog priliva hranljivih sastojaka iscrpljenim ćelijama i kroz proces detoksikacije podstiče potencijalno oslobađanje nakupljenih toksina iz tela. Svež sok od pšenične/ječmene trave deluje kao „deterdžent“ u telu.

Sok od ječmene trave bezmalo trenutno podiže nivo energije u telu.

Sveže ceđeni sok je tečnost puna životne snage koja pomaže jačanju imunološkog sistema, smanjenju krvnog pritiska, prečišćavanju krvi, ublažavanju gastrointestinalnih poremećaja i dokazano smanjuje nivo LDL holesterola. Redovna konzumacija svežeg sok od pšenične/ječmene/ječmene trave može ukloniti teške metale iz tela.

Sastav

Sok je bogat gvožđem, kalcijumom, enzimima, magnezijumom, fitonutrijentima, vitaminima A, C, E, K i B kompleksa, hlorofilom, proteinima i ima 17 aminokiselina, a u 100 grama svežeg soka ima svega 14ckal i nizak glikemijski indeks čineći ga pogodnim dijetetskim proizvodom.

Sveži sok od pšenične/ječmene trave je vrhunsko sredstvo za detoksikaciju. Poredeći ga sa sokom od šargarepe i drugim voćem i povrćem Dr Earp-Thomas kaže da je efekat od 150g pšenične/ječmene trave jednako 3,5 kilograma šargarepe, zelene salate, celera.

Teme