Agro Svet

Ptičiji grip ugrozio proizvodnju PAČIJE PAŠTETE U FRANCUSKOJ Uklonjeno 200.000 pataka

Foto: Pixabay.com

AUTOR: Euronews

Najmanje 200.000 pataka u Francuskoj je uklonjeno od početka godine usled izbijanja ptičjeg gripa, a očekuje se da će još 400.000 biti oduzeto kao preventivna mera, potvrdilo je francusko ministarstvo poljoprivrede za Euronews. Izveštaj ministarstva navodi da je od 1. januara 2021. godine potvrđen 61 slučaj epidemije.

Epidemija je locirana u jugozapadnom delu Francuske (Landes) koji je „područje vrlo gusto naseljeno patkama“ namenjeno za proizvodnju foie gras-a (pačije paštete), rekao je prošle nedelje agenciji AFP zvaničnik ministarstva Loic Evain.

„Stručnjaci su okupljeni u ovom trenutku kako bi procenili situaciju. Ako se širenje virusa nastavi, moraćemo da preduzmemo još drastičnije mere“, dodao je on.

Traže državnu odštetu

Proizvođači pačije paštete (foie grasa) sada traže državnu odštetu zbog izbijanja ptičjeg gripa. Deo fransuske teritorije Landes proizvodi više francuskog foie grasa nego bilo koje drugo područje. 

„Francuski sektor Foie Gras igra veoma važnu ulogu u ekonomiji zemlje i podržava oko 30.000 porodica u ruralnim područjima i predstavlja skoro 100.000 direktnih i indirektnih poslova, od kojih se velika većina nalazi na jugozapadu Francuske“, rekao je Interprofesionalni komitet za Foie Gras (CIFOG) u izjavi objavljenoj 6. januara. 

Komitet „poziva na jačanje ljudskih resursa državnih službi na terenu kako bi se ubrzalo sprovođenje adekvatnih  mera“. U međuvremenu, sindikat živinara je istakao da je pojava ptičijeg gripa „masovni udarac“ za farmere „na koje su ekonomske posledice COVID-19 već veoma uticale“.

Tri krize u poslednjih pet godina

Serge Mora, šef poljoprivrednog sindikata, rekao je da „ne zna koji sektor delatnosti može da izdrži tri krize u pet godina“, navodi France 3. Izbijanje ptičjeg gripa 2016. i 2017. godine primoralo je Francusku da uništi šest miliona pataka kao posledicu epidemije i radi preventivnih mera, rekao je portparol ministarstva za Euronews. 

To nije jedino izbijanje virusa H5N8 u Evropi. Holandske vlasti su u novembru izbacile skoro 200.000 pilića usred zaraznog soja ptičijeg gripa. Samo prošle nedelje, ministar poljoprivrede u severnoj Nemačkoj upozorio je da je virus i dalje aktivan nakon što su pronađeni slučajevi na dve farme u zemlji.

„Ptičji grip je i dalje veoma aktivan!“ , saopšteno je.

Nemački izveštaj o proceni rizika iz oktobra ističe da je virus prijavljen kod divljih ptica u Rusiji i Kazahstanu od jula 2020. godine. Taj oktobarski izveštaj sugerisao je praćenje mrtvih ptica usled migracionih puteva tokom sledećih nedelja, ističući da je prevencija bolja od kasnije borbe protiv bolesti, preneo je Euronews.

Teme