Info

DELOITTE Nesigurnost i finansijska zabrinutnost utiču na mobilnost potrošača i globalni AUTOMOBILSKI sektor

Foto: Pixabay.com

Pandemija je usporila kretanja u automobilskoj industriji jer se potrošači okreću tradicionalnim platformama, navodi se u izveštaju Deloitte.

Klјučni nalazi:

Iako je trend kupovine električnih automobila sve zastuplјeniji, potrošači su zabrinuti zbog situacije sa pandemijom, pa su im pri izboru automobila prioritet poznavanje vozila i pristupačnost. O tome svedoči činjenica da 74% američkih potrošača u svom sledećem vozilu želi tradicionalni motor sa unutrašnjim sagorevanjem.

Odlaganje otplate kredita za automobile je dodatni razlog za zabrinutost širom sveta. Izgledi da mlađi potrošači u SAD odlože plaćanje rata dvostruko su veći (23% potrošača starosti od 18 do 24 godine u poređenju sa 10% ukupnog uzorka).

Iako je prodaja automobila putem interneta porasla zbog pandemije, u budućnosti će 71% američkih potrošača radije birati da automobile kupuje lično.

Nesigurnost i finansijska zabrinutost prouzrokovana pandemijom COVID-19 i dalјe utiču na mobilnost potrošača i globalni automobilski sektor. Deloitte već više od decenije ispituje ponašanje kupaca automobila i trendove koji se na njih odnose, a koji utiču na globalni ekosistem automobilske industrije. Za ovogodišnji izveštaj pod nazivom „Globalno istraživanje stavova kupaca automobila u 2021. godini“, ispitano je 24.000 potrošača iz 23 države. Izveštajem je obuhvaćen niz problema koji su se odrazili na globalni automobilski sektor, uklјučujući uticaj pandemije na mišlјenje potrošača, razvoj naprednih tehnologija i digitalne platforme za maloprodaju automobila.

Povećanje interesovanja potrošača za električna vozila

Pre nego što električni pogon u potpunosti zameni motore sa unutrašnjim sagorevanjem, potrebno je potrošačima garantovati kilometražu pokrivenu jednim punjenjem baterije, uspostaviti pouzdanu infrastrukturu za punjenje vozila i obezbediti pristupačnu električnu energiju. Iako pandemija i dalјe doprinosi jačanju ovog stava, stroži propisi u pogledu emisije uglјenika u bližoj budućnosti smanjiće mogućnosti za tradicionalno upotrebu motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

  • Zbog potrebe za poznavanjem vozila i finansijske zabrinutosti zbog pandemije COVID-19, potrošači širom sveta zaziru od zamene motora sa unutrašnjim sagorevanjem drugom tehnologijom u narednom periodu. Samo jedna četvrtina (26%) američkih potrošača razmatra drugu vrstu motora za svoje sledeće vozilo, što je pad od 15% u odnosu na prošlu godinu.
  • Najveći razlog za zabrinutost u SAD i Nemačkoj je kilometraža pokrivena jednim punjenjem baterije (28%), dok u Aziji potrošače najviše brine nepostojanje infrastrukture za punjenje (32% ispitanika u Republici Koreji, 29% u Japanu i 26% ispitanika u Indiji).
  • Dok većina potrošača u SAD (71%), Japanu (71%), Nemačkoj (64%) i Indiji (63%) namerava da svoja vozila puni kod kuće, više od polovine (51%) ispitanika u Kini namerava da koristi stanice za punjenje na radnom mestu ili na ulici.
  • Čini se da se među potrošačima percepcija pametnih povezanih vozila polako pobolјšava u Aziji: čak 83% kupaca u Kini tu tehnologiju smatra korisnom, dok je ta brojka upola manja u SAD (44%).
  • Zbog povećane povezanosti, 64% američkih potrošača najviše brine mogućnost hakovanja.

Nјihovu zabrinutost dele i potrošači u Nemačkoj (64%), Republici Koreji (64%) i Indiji (66%).

  • Napredne karakteristike vozila koje pružaju veću sigurnost, kao što su sistemi za nadgledanje mrtvog ugla, najprivlačnije su američkim potrošačima (70%), dok se u Nemačkoj najvažnijom budućom opcijom vozila smatra ugrađeni navigacioni sistem (prema mišlјenju 65% potrošača). Međutim, trošak je i dalјe ograničavajući faktor za napredne automobilske tehnologije. Naime, 74% američkih potrošača nije spremno da plati više od 500 dolara za informativni i zabavni sadržaj.

Finansijske brige menjaju planove za buduću kupovinu vozila

Neprekidne finansijske brige utiču na kupovinu automobila širom sveta. Zbog pandemije COVID-19, potrošači na mnogim tržištima premišlјaju se ne samo kada će kupiti svoje sledeće vozilo, već i koji tip automobila će to biti. S obzirom na to da sve veći broj potrošača brine cena novog vozila, u porastu je broj lјudi koji odlažu plaćanje rata kredita/lizinga, dok neki planiraju da kupe povolјniji automobil nego što su prvobitno nameravali.

  • Jedan od deset Amerikanaca (10%) odlučio je da odloži plaćanje svojih rata u 2020. godini, ali taj procenat je veći (23%) među kupcima starosti između 18 i 34 godine.
  • Iako velika većina američkih potrošača (84%) namerava da kupi slično vozilo u budućnosti, više od polovine kupaca u Indiji (57%) planira da izabere potpuno drugačiji segment vozila zbog pandemije.
  • Vremenski planovi za kupovinu sledećih vozila vrlo su raznoliki, gde se 66% američkih potrošača pridržava početnog vremenskog plana, dok otprilike jedna trećina potrošača u Indiji (38%) i Republici Koreji (32%) planira da odloži kupovinu novog vozila.

Planiranje budućih digitalnih auto servisa

Pandemija COVID-19 rezultirala je povećanjem broja virtuelnih transakcija, ali određene aspekte procesa kupovine je i dalјe teško digitalizovati, što onda povećava želјu potrošača za iskustvom kupovine licem u lice.

– Amerikanci i dalјe radije biraju kupovinu licem u lice (71%). Međutim, kupci u Indiji deluju kao najotvoreniji za virtuelne transakcije u automobilskom sektoru, pa skoro jedna trećina potrošača (27%) navodi kako preferiraju potpuno virtuelno iskustvo kupovine.

– Ovlašćeni distributeri i dalјe će ostati deo postupka virtuelne kupovine jer više od polovine (59%) američkih potrošača više voli da posluje sa ovlašćenim prodavcem.

– Mogućnost provere izgleda automobila i dalјe je prepreka potpunom prelasku na virtuelnu prodaju prema mišlјenju 75% američkih potrošača kao i 80% ispitanika u Japanu, i 76% ispitanika u Nemačkoj. Slično tome, više od polovine (59%) kupaca u Kini navelo je kako je mogućnost probne vožnje vozila prepreka potpunom prelasku na virtuelne transakcije, sa čim se slaže i 64% američkih ispitanika.

– Virtuelna transakcija koja izaziva veliko interesovanje kod potrošača širom sveta je virtuelni servis, gde se vozilo preuzima kod kuće ili na radnom mestu vlasnika kada je vozilu potreban servis. Potrošači u SAD (46%), Republici Koreji (70%) i Japanu (67%) uveliko podržavaju dodatne pogodnosti, pod uslovom da su besplatne.

Teme