Info Preduzetništvo

EY Preduzetnički barometar ČAK 82 odsto preduzetnika smatra neizvesnost izazvanu COVID-19 za najvećim izazovom za rast i razvoj

Foto_: Pixabay.com

Poslovna 2020. godina postavila je pred domaće, i preduzetništvo uopšte, mnogo veće izazove nego što je bilo ko mogao da predvidi, piše u petom po redu istraživanju pod nazivom EY Preduzetnički barometar.

Kako su se preduzetnici izborili sa novonastalom situacijom prouzrokovanom globalnom pandemijom virusa COVID-19, najbolje pokazuje EY istraživanje Preduzetnički barometar, sprovedeno među 110 domaćih kompanija. Istraživanje sprovedeno među najuspešnijim srpskim preduzetnicima, nudi i uporednu analizu podataka koja otkriva i kakva je kontinuirana problematika poslovanja preduzetništva u Srbiji.

Neki od ključnih nalaza koje studija nudi su:

  • 82% ispitanika smatra neizvesnost izazvanu pojavom pandemije COVID-19 najvećim izazovom za dalji rast i razvoj svoje kompanije;
  • 81% ispitanika iskoristilo je meru pomoći Vlade RS u vidu uplate minimalne zarade po zaposlenom;
  • 71% preduzetničkih kompanija u najvišoj meri stavlja u fokus ekološku svest i održivost poslovanja;
  • 73% ispitanika identifikuje probleme na strani prodaje kao najveći faktor rizika;
  • 66% preduzetničkih kompanija pripada porodičnim biznisnima;
  • 55% anketiranih preduzetnika je izjavilo da su uveli nove proizvode ili prilagodili stare, da bi se izborili sa krizom koja je zahvatila čitav poslovni svet još od početka marta 2020. godine sa pojavom virusa COVID-19;
  • 59% preduzetnika smatra da su uslovi za preduzetničko poslovanje nepovoljni.

Profil preduzetnika

Trendovi odnosa vlasništva i angažovanja u preduzetništvu po polu, su se donekle pomerili u korist žena, te je ove godine 27% vlasnica kompanija među anketiranima u odnosu na prošlogodišnjih 23%. I dalje je najviše fakultetski obrazovanih preduzetnika – 75% u odnosu na prošlogodišnjih 73%. Tradicionalno, proizvodnja je najzastupljenija kod srpskih preduzetnika (53%), a sve više je i IT kompanija koje pružaju širok dijapazon softverskih i hardverskih rešenja (11%).

Rad na daljinu

Preduzetnici u Srbiji, su prema rezultatima istraživanja, u izuzetno malom procentu (4%) mogli da nesmetano nastave poslovanje van poslovnih prostorija. Ovako nizak procenat nije iznenađenje, jer je veliki procenat (53%) ovogodišnjih ispitanika angažovan u oblasti proizvodnje. Kompanije koje su mogle da organizuju „remote business“ su u najvećem broju IT kompanije. Ostale kompanije su uspele samo delimično u tome (54 %) što je u najvećem broju slučajeva određeno specifičnošću proizvodnje ili usluge.

Izazovi i ulaganja

Ono što se u 2019. činilo kao najveći izazov za dalji rast, po mišljenju srpskih preduzetnika (90%) bilo je pronalaženje adekvatno obučenih i sposobnih radnika. Prošle godine je međutim 82% preduzetnika kao najveći izazov navelo neizvesnost poslovanja uslovljenu pojavom virusa COVID- 19, pa je briga o kandidatima za zapošljavanje i njihovoj posvećenosti i sposobnosti za zapošljavanje pala na treće mesto, sa 38% anketiranih.

Rezultati studije EY Preduzetnički barometar ukazuju na to da 40% preduzetnika ne namerava da odloži planirane investicije uprkos pojavi pandemije u 2020. godini. Saradnja sa lokalnom zajednicom, društvena odgovornost i povećanje ekološke svesti su sve važniji deo svakog poslovanja – u prilog tome EY Barometar pokazuje da je visok procenat (71%) preduzetničkih preduzeća u svoje planove uvrstilo održivost poslovanja, što ohrabruje i može se smatrati jednim od ključnih faktora poslovnog uspeha preduzetnika.

Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta EY Preduzetnik godine™ i javno je podeljeno krajem protekle, 2020. godine. Ovaj projekat je još jednu godinu zaredom imao pokroviteljstvo Ministarstva privrede Republike Srbije u okviru projekta „decenija preduzetništva“. EY Preduzetnički barometar je godišnje istraživanje koje ima za cilj da istraži na direktan način pitanja, očekivanja i potrebe domaćih preduzetnika na osnovu kvalitativne i kvantitativne analize domaćeg preduzetničkog ambijenta.

Teme