Obnovljivi izvori energije

Otvoreno postrojenje i elektrana na biogas u Novom Miloševu PEPO enerdži Koristi se meso bundeve, a proizvodiće energetsko đubrivo i prirodni gas za traktore

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, prisustvovala je danas puštanju u rad postrojenja i elektrane na biogas u Novom Miloševu u opštini Novi Bečej. Ovo postrojenje za Srbiju veoma važno jer smo pored 28 dobili još jedno, a gradi se još 73, što će obezbediti 100 megavata instalisanih kapaciteta, čime će Srbija imati više energije od Slovenije, Hrvatske i Crne Gore zajedno, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.


“U pitanju je investicija vredna pet miliona evra, koja šalje jasnu poruku države u kom pravcu ćemo ići. Ove godine nas čekaju važne odluke u energetici, dobićemo potpuno novi zakon o obnovljivim izvorima energije koji će nam omogućiti da deo energetske bezbednosti obezbedimo upravo iz ovakvih izvora. Hvala svakom investitoru jer to znači da veruju u našu državu. Energija i ekologija od sada moraju da idu zajedno, one su sestre, i sve što budemo u budućnosti radili biće zelena energija i održivi razvoj”, rekla je ministarka prof. dr Zorana Mihajlović.

Predsednik Izvršnog odbora MET grupe Bendžamin Lakatoš izjavio je da je ovo veliki izazov za kompaniju, te da će nastaviti da investiraju u Srbiju.


“Ovo je možda mala investicija za Srbiju i MET grupu, ali činjenica da je sve urađeno za osam meseci u uslovima epidemije pokazuje jasnu posvećenost našeg tima. Ovo je prva naša investicija u Srbiji, hvala na dobrodošlici, nastavićemo da ulažemo u vašu zemlju”, rekao je Lakatoš.

Direktor kompanije „PEPO enerdži“ Srđan Bošnjaković istakao je da je ovo veliki dan za kompaniju, jer i pored rada u uslovima pandemije sve je završeno za osam meseci.


“Radnici su radili danonoćno u često teškim uslovima. Reč je o biogasnom postrojenju koje je 100% ekološko, koristi se meso bundeve, a proizvodićemo energetsko đubrivo i prirodni gas za traktore. Ovim dajemo doprinos i energetici i ekologiji. Hvala potpredsednici Vlade i resornom ministarstvu energetike na podršci da se projekat uspešno privede kraju u ovim izazovnim vremenima”,
rekao je Bošnjaković.

Posao za više od 30 radnika

Pokrajinski sekretar za energetiku Ognjen Bjelić rekao je da mu je zadovoljstvo da se pored investicija u vetroelektrane u Vojvodini nastavljaju i investicije u biogasne elektrane.


“To je značajno za lokalnu samoupravu, Vladu Vojvodine i našu državu. Zaposlenje će u ovom postrojenju dobiti više od 30 radnika. Umesto spaljivanja na njivama, ovakvim postrojenjima poboljšavamo kvalitet životne sredine. Uz novi zakon o obnovljivim izvorima energije možemo očekivati da Vojvodina bude vodeća u toj oblasti”, izjavio je Bjelić.

Predsednik opštine Novi Bečej Saša Maksimović podsetio je da je pre četirti godine na ovom mestu bila ledina bez ijedne industrijske zone, a da ih sada ima dve, izrazivši nadu da se investitori neće na tome zaustaviti.

Teme