Selo&Planina&Grad

Kopaonik domaćin evropskog takmičenja u skijanju za žene OD 22. do 25. februara na stazi Crna Duboka „Evropa kup 2021“

Foto: Pixabay.com

Srbija će biti domaćin prestižnog evropskog takmičenja u skijanju. „Evropa kup 2021“ u disciplinama slalom i veleslalom za žene održaće se od 22. do 25. februara na stazi Crna Duboka na Kopaoniku, najavljeno je danas na konferenciji za medije u Privrednoj komori Srbije. Očekuje se 90 takmičara iz 20 zemalja, a takmičenje će biti organizovano uz poštovanje svih epidemijskih mera.

„Značaj sportskih događaja za lokalnu i regionalnu ekonomiju je nemerljiv i zahteva  pripremu i razvoj infrastrukture, promoviše destinaciju i utiče na popularnost sporta. Nadamo se da će ovo prvenstvo biti početak stabilizacije života u svim sferama, kao i vetar u leđa za sve nove događaje“, rekla je Tijana Maljković, sekretar Udruženja za turizam PKS. 

Foto: Privredna komora Srbije

“Manifestacija Evropa kup 2021 posebno je značajna zbog trenutka u kojem se održava, jer će nas potvrditi kao ozbiljnu, odgovornu, sigurnu i bezbednu turističku destinaciju. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je u proteklih pet godina u različite infrastrukturne projekte uložilo 122 miliona dinara sa ciljem razvoja turizma na Kopaoniku. Sva ulaganja dala su rezultate i svaka sledeća ski sezona bolja je od prethodne,” rekao je državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Žikica Nestorović.

„Čast je organizovati takmičenje evropskog ranga u Srbiji. Možemo reći da je ovo istorijski događaj, jer se Evropski kup organizuje u Srbiji prvi put nakon 37 godina i verujemo da će se značaj ovog takmičenja tek osetiti, kako u skijanju kao sportu, tako i uvrštavanjem Kopaonika na mapu Međunarodne skijaške federacije,” rekao je Goran Jevremović, predsednik Skijaškog saveza Srbije. Ovo je pravi način da skijanje dobije svoje mesto u Srbiji i očekujemo da će Evropa kup 2021 popularizovati ovaj sport kod nas, dodao je Jevremović.

„Dovođenje Evropa kupa 2021 samo je početak niza odličnih rezultata, jer nastavljamo da se još više trudimo i radimo kako bismo u skorijoj budućnosti doveli i Svetski kup na neku od naših planina,” izjavio je Dejan Ćika, direktor JP Skijališta Srbije.

Organizatori takmičenja su Skijaški savez Srbije, JP Skijališta Srbije i ski centar Kopaonik, pod pokroviteljstvom Međunarodne skijaške federacije (FIS) i uz podršku PKS, Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Teme