Energija

Prioritet izgradnja SREDNJIH i VELIKIH HIDROELEKTRANA

Foto: MInistarstvo energetike i rudarstva

Ministarstvo rudarstva i energetike pripremilo je investicioni plan u energetskom i rudarskom sektoru vredan 10 milijardi evra, a najveći deo se odnosi na elektroenergetiku, rekla je resorna ministarka Zorana Mihajlović.

„Glavni prioritet je izgradnja srednjih i velikih hidroelektrana, jer je to održiva energija u vreme energetske tranzicije. Drugo, hoćemo da snizimo cene električne energije i u proizvodnji i u potrošnji, što je pitanje energetske efikasnosti za koju smo pripremili novi zakon. Treći pravac su održivi izvori energije koji mogu da pomognu u energetskoj sigurnosti„, rekla je ona odgovarajući na pitanja novinara u Vladi Srbije.

Prema rečima ministarke Mihajlović, najkritičnija tačka u elektroprivrednom sistemu je distributivna mreža, čije održavanje je, kako kaže, „u prethodnom periodu bilo opterećeno velikim troškovima, a da prave realizacije nije bilo“.

„Gubici u distributivnoj mreži su veliki i naše procene su da u naredne tri do četiri godine treba uložiti najmanje 350 miliona evraPri kako bismo te gubitke smanjili za bar tri do četiri procenta. Hoćemo da ulažemo u kompletnu distributivnu mrežu, ne samo u brojila, Distribucija ODS mora da bude jako preduzeće koje može da isporuči kvalitetnu električnu energiju“, istakla je Mihajlovićeva.

Ruska kompanija Kvarc želi da ulaže u energetska postrojenja



Mihajlovićeva je razgovarala o saradnji u elektroenergetici i sa predstavnicima ruske kompanije Kvarc – nove tehnologije, tačnije sa akcionarom i generalnim direktorom, Dmitrijem Malisevim i Andrejem Vladimirovičem Jevdanom.

„Pred velikim odlukama smo u elektroenergetici, želimo da se okrenemo izgradnji srednjih i velikih hidroelektrana, odakle sada dobijamo 30 odsto energije, dok ostalih 70 odsto dolazi iz termoelektrana“, rekla je ministarka.

Dmitrij Malisev je istakao da je kompanija Kvarc, kao jedna od pet najvećih u Rusiji za izgradnju energetskih postrojenja, zainteresovana da uđe na srpsko tržište i radi u Srbiji.

Teme