Ekologija

TRI JAVNA KONKURSA Ministarstva zaštite životne sredine ZA čistiji vazduh 400 miliona dinara, evo ko može da KONKURIŠE

Foto: Pixabay.com

Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo je tri javna konkursa, kojima je predviđeno ukupno 400 miliona dinara za podršku lokalnim samoupravama za projekte kojima je cilj smanjenje zagađenja vazduha. Tako je novac opredeljen za obnovu starih kotlarnica, pošumljavanje, kao i za projekte sufinansiranja smanjenja zagađenja vazduha iz individualnih izvora.

„Jednim konkursom opredelili smo 200 miliona dinara za obnovu starih kotlarnica, čime ćemo smanjiti zagađenje vazduha, za drugi konkurs obezbedili smo 100 miliona dinara za projekte sufinansiranja smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih izvora, a za treći konkurs 100 miliona dinara za pošumljavanje, kako bismo poboljšali kvalitet vazduha širom Srbije. Borba za čist vazduh je jedna od najvažnijih u Ministarstvu koje vodim i odlučni smo u nameri da podstaknemo lokalne samouprave da što hitnije reaguju i rešavaju ovaj problem. Zato smo kao rok za prijavu na sva tri konkursa odredili 16. februar 2021. godine. Delujemo istovremeno na više frontova“, istakla je resorna ministarka Irena Vujović.

Ko ima pravo na prijavu

Pravo da se prijave na raspisane konkurse imaju svi gradovi, opštine i gradske opštine u Srbiji.

Finansiranje 80:20

Konkursima je predviđeno da Ministarstvo zaštite životne sredine finansira 80% opravdanih troškova projekta, dok učešće korisnika iznosi 20%, navedeno je na sajtu Ministarstva.

Posebna konkursna komisija donosi odluku

Odluku o projektima koji će biti sufinansirani doneti posebna konkursna komisija, a ministarka će u narednim danima formirati tri takva tela prilagođena svakom konkursu.

„Kada je reč o konkursu za nabavku, zamenu, rekonstrukciju i sanaciju kotlarnica za grejanje, kao i individualnih ložišta, neki od najvažnijih kriterijuma su značaj projekta za životnu sredinu, stepen uticaja i ugroženosti životne sredine. Glavni kriterijumi konkursa za sufinansiranje projekata pošumljavanja degradiranih, zaštićenih, javnih i drugih površina gde postoji takva potreba, biće opšti uticaj na životnu sredinu i stepen razvijenosti lokalne samouprave„, navodi se u saopštenju.

Rang lista 60 dana od isteka roka za prijavu


Projekti će biti birani prema unapred utvrđenim kriterijumima, a preliminarna rang lista biće objavljena na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine i eUprave, u roku od najviše 60 dana od isteka roka za prijavu.

Više informacija o konkursima potražite na https://www.ekologija.gov.rs/informacije-od-javnog-znacaja/konkursi

Teme